Historisk arkiv

Spørretimen nr 26: Eksport av miljøgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål fra Stortinget

Eksport av miljøgifter

Spørsmål nr 26 fra stortingsrepresentant Heidi Sørensen 29.05.02

SFT har presentert handlingsplan for miljøgiftene bromerte flammehemmere. Planen inneholder mye positivt, men eksport av brukte biler, PC-er og annet utrangert utstyr som kan inneholde store mengde bromerte forbindelser til 3. verden er ikke omtalt. Hvordan vurderer statsråden eksport av miljøgifter som bromerte forbindelser i forhold til Basel-konvensjonen, og vil statsråden ta initiativer til å regulere denne eksporten?

Svar:

Regjeringens mål er å vesentlig redusere utlippene av bromerte flammehemmere innen 2010. Jeg er opptatt av at dette målet skal nås, og SFT har nå foreslått en handlingsplan for reduksjon av utslipp av bromerte flammehemmere. Der foreslås det mange tiltak, både forbud og bruksbegrensninger, økt internasjonalt arbeid, tiltak innen offentlig innkjøpspolitikk, informasjonstiltak og tiltak rettet mot avfall som inneholder bromerte flammehemmere.

Eksport av brukte produkter, som for eksempel biler og brukte elektroniske og elektriske produkter til videre bruk i andre land er i dag tillatt, også om eksporten går til den 3. verden. Slik handel er i prinsippet ikke regulert annerledes enn eksport av nye produkter. Brukte produkter kan komme til nytte i andre land, for eksempel utviklingsland, selv om de ikke lenger tilfredstiller de krav norske brukere har, og det er viktig å ikke legge unødige hindringer i veien for slik handel.

Det er likevel viktig at dette ikke blir et skalkeskjul for eksport av avfall og spesialavfall. Når produktene er å betrakte som avfall i Norge legger vi derfor vårt avfallsregelverk til grunn. Dette regelverket går lenger enn våre forpliktelser etter Basel-konvensjonen. Vi har både forbud mot all eksport av spesialavfall til land utenfor OECD og forbud mot eksport av alt avfalltil sluttbehandling til land utenfor OECD. Bakgrunnen for dette er at vi ikke skal kunne løse våre avfallsproblemer ved å eksportere dem til fattigere land.

I takt med økende kunnskap om farlige stoffer og økende kunnskap om innholdet av slike stoffer pågår det et kontinuerlig arbeid for å utvide listene over hvilke typer avfall som betraktes som spesialavfall. Det er nødvendig å sørge for at kasserte produkter med høyt innhold av farlige bromerte flammehemmere defineres som spesialavfall. En endring av spesialavfallsregelverket som planlegges sendt på høring før sommeren vil klargjøre at kasserte elektriske og elektroniske produkter og bilvrak vil bli definert som spesialavfall dersom de inneholder skadelige stoffer. Både nasjonalt og internasjonalt vil vi arbeide for at alle produkter med høyt innhold av farlige bromerte flammehemmer blir omfattet av regelverket.

I denne diskusjonen om avfallsproblematikken er det viktig å huske at det beste ville vært at produktene var fri for bromerte flammehemmere og andre miljøgifter. Det er derfor avgjørende å få til direkte bruksreguleringer og forbud mot omsetning - og eksport - av de farligste bromerte flammehemmerne i faste bearbeidede produkter, enten disse produktene er nye eller brukte. I SFTs forslag til handlingsplan markeres det at Norge ønsker å gå lenger og er villig til å gå foran på dette området.

SFT har lagt fram et forslag til handlingsplan som tar tak i de utfordringene som disse miljøgiftene skaper. Jeg vil umiddelbart sende dette forslaget ut til interesserte organisasjoner for at de skal kunne bidra med sine synspunkter.

Handlingsplanen skal identifisere de tiltakene som er nødvendig for å nå vårt mål. Samtidig skal vi se utover våre egne grenser. Norge skal være en pådriver for å stanse bruken av bromerte flammehemmere!