Historisk arkiv

Spørretimen nr 27: Støyforurensning?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål nr 27 fra stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold 24.04.02

Spørsmål fra Stortinget

Støyforurensning?

Spørsmål nr 27 fra stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold 24.04.02

Onsdag 24. april er utpekt til "støyfri dag". I ordinær spørretime 17. april d.å. ble det opplyst at støyplagene i forbindelse med Regionfelt Østlandet vil berøre 305 boliger. Dersom støykonsesjonen for Rødsmoen legges til grunn for regionfeltkonsesjonen, er det opplyst at 900 eiendommer, herav 450 boliger, blir berørt.

Betyr dette at konsesjonsgrunnlaget justeres fra sak til sak uten hensyn til generelle bestemmelser om støyforurensning?

Svar:

Det er foretatt en rekke beregninger av utbredelsen av støyen som man kan forvente fra Regionfelt Østlandet. I spørretimen forrige uke, refererte forsvarsministeren til de nyeste beregningene for antall eiendommer - 305 boliger - som vil bli berørt av støy over 50 dB utendørs.

Representanten Gløtvold viser til noen andre tall - blant annet 450 boliger - som vil bli berørt. Så vidt jeg har kunnet bringe på det rene, refererer disse tallene seg til et foreløpig anslag fra Forsvarets bygningstjeneste fra ca. 2 år tilbake – i forbindelse med Åmot kommunes behandling av et midlertidig bygge- og deleforbud i området. Forsvaret presiserer at dette nå er gamle tall. Beregningsgrunnlaget for støyen forbedres stadig etter som man får mer detaljert informasjon om forventet aktivitet i Regionfelt Østlandet og plassering av de tyngste installasjonene.

Forsvaret har ennå ikke søkt Statens forurensningstilsyn om utslippstillatelse etter forurensningsloven for Regionfelt Østlandet. Siden Miljøverndepartementet er klageinstans for eventuell klage på slik konsesjon, kan jeg ikke forskuttere hvordan konsesjonsvilkårene for Regionfelt Østlandet vil bli.

Det finnes ingen generelle norske bestemmelser om militær støy som sådan. Et større øvingsområde av denne typen innebærer sammensatt aktivitet, som til dels er sammenlignbar med annen sivil støy. Det alminnelige støyregelverket, sammen med internasjonale regler og retningslinjer for ulike typer skyte- og sprengningsstøy, ligger til grunn for konsesjonsbehandling av støy fra sammensatt militær aktivitet.

Konsesjonsbehandling av støyende virksomhet generelt baseres på kunnskap om virkningen av ulike støynivåer fra ulike typer støykilder, og konsesjonene utformes for å ta høyde for de spesifikke forholdene på stedet. For støy er forhold som vær, aktivitetsmønster, topografi og beliggenhet av befolkningskonsentrasjoner også viktige faktorer som påvirker støyeksponeringen og støyplagen. Konsesjonsvilkårene vil derfor kunne variere en del i utformingen fra sted til sted. Man kan derfor ikke sammenligne Rødsmoen og Regionfelt Østlandet direkte, eller i utgangspunktet forvente at alle konsesjonsvilkår vil være identiske for de to øvingsområdene.