Historisk arkiv

Fjellenes år 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Børge Brendes innlegg under pressekonferansen i DNTs lokaler om FNs internasjonale Fjellenes år 2002, Trondheim 8 mars 2002

Miljøvernminister Børge Brendes innlegg under pressekonferansen i DNTs lokaler om FNs internasjonale Fjellenes år 2002, Trondheim 8 mars 2002

Fjellenes år 2002

FN har lansert 2002 som Det internasjonale fjellenes år. Norge er som kjent et fjelland og fjellets mange kvaliteter betyr mye for nordmenn. Samtidig ser jeg klart at både tema kulturarv og økoturisme kan gli lett inn i tema fjell, for dette er også FN-temaer i år. Det er impononerende aktivitetsplaner som er lagt for året av våre samarbeidspartnere Den norske Turistforening, Statens naturoppsyn og Direktoratet for naturforvaltning. FN har ganske store ambisjoner for året. Organisasjonen vil ikke bare ha et år gjennomført i form av informasjonsmateriell og aktiviteter. De ønsker resultater globalt, regionalt, nasjonalt og lokalt.

I korthet ønsker de at vi globalt og nasjonalt skal utvikle en politikk for våre fjellområder som er bærekraftig der også vern inngår som virkemiddel. Lokalt ønsker de deltakelse fra lokalbefolkningen og at den skal bidra til en god forvaltning av våre fjellområder. Nasjonalt ønsker FN også at fjellpolitikk og økologi skal integreres i vårt utdanningssystem.

I og med at vi har så mye fjell i Norge, har vi også gjort mye. Vi har 19 nasjonalparker og de fleste av dem ligger i fjellheimen. Den siste fikk vi før jul, Forollhogna nasjonalpark og utvidelsen av Dovrefjell nasjonalpark står på trappene. Her får vi også god støtte av vårt kongehus, i og med at HM Kong Harald har sagt ja til å åpne utvidelsen av Dovrefjell nasjonalpark 1. juni. Men flere nasjonalparker vil se dagens lys slik nasjonalparkplanen legger opp til. Jeg skal gjøre mitt til at planen blir gjennomført. Når planarbeidet er sluttført i 2010, vil vi ha vernet omkring 13-14% av fastlands-Norge, hvor nasjonalparkene og fjellområdene vil dekker brorparten.

Jeg har fått presentert en liste som viser alle de tiltakene som DNT, SNO og DN skal gjennomføre, alene eller i samarbeid med andre organisasjoner nasjonalt og lokalt. Lista er ikke mindre enn imponerende. Flere av konferansene tar nettopp for seg de truslene som fjellheimen nå er utsatt for og hva som må gjøres for å hindre en slik utvikling. Selv ønsker jeg å være med på flere av disse aktivitetene i løpet av sommeren og høsten. Men nevnes bør Nasjonalparkkonferansen på Beitostølen i september og Fjellenes kvinner i desember og åpningen av Hardangerhallen.

For å illustrere hvor viktig dette året er vil jeg nevne en nylig utkommet DN-rapport "Naturens verdier og tjenester, en vurdering av norsk natur ved tusenårsskiftet."

Det fremgår blant annet at "den sterkeste, mest omfattende og umiddelbare miljøpresset i fjellområdene i dag skyldes utbygging av infrastuktur til transport og kraftproduksjon. Villmarkspregete områder er sterkt redusert i omfang, for landet som helhet er slike områder redusert fra 48 til 12 prosent av arealet på 100 år, og det meste av det gjenværende befinner seg i fjellet".

Rapporten slår også fast et betydelig fremtidig miljøpress i form av klimaendringer som trolig vil endre landskap og biologisk mangfold i våre fjellområder. Et annet viktig poeng er fragmentering av våre fjellområder ved utbygginger til transport, terrengslitasje fra motorferdsel i utmark, overbeiting av reinbeiter, særlig i Finnmark, nedleggelse av seterdrift og reduksjon av utmarksbeite i mange fjellområder. Overbeskatning av rovdyr og viltbestander er også en del av dette bildet.

Med andre ord, her er det mye å gripe fatt i. Vi trenger derfor å stå samlet om å sette søkelyset på verdiene i fjellet og sammen skape en fjellpolitikk som blir bærekraftig. Med hjelp av alle nasjonale og lokale krefter, skal i hvert fall jeg gjøre mitt til en innsats for fjellet. Ikke minst skal mine regjeringskolleger få høre om Det internasjonale Fjellenes år og noen av dem får jeg sikkert med meg for å sikre et godt resultat.