Historisk arkiv

Generelt om samarbeidet med Kina på miljøområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

17.01.02

Generelt om samarbeidet med Kina på miljøområdet

Miljøvernministerens offisielle besøk til Kina 19.-23.januar 2002

En samarbeidsavtale ble inngått mellom Miljøverndepartementet og National Environment Protection Agency (NEPA), senere State Environmental Administration (SEPA), under statsministerens og miljøvernminister Thorbjørn Berntsens besøk i Kina i 1995. Det første arbeidsprogrammet startet opp i 1997. Et nytt arbeidsprogram ble undertegnet under miljøvernminister Guro Fjellangers besøk i mars 1999 for 1999-2001. MDs avtale med SEPA må ses i sammenheng med NORADs øvrige miljøengasjement i Kina og Utenriksdepartementets innsats i KIna.

Fra høsten 1996 ble det i samarbeid mellom MD og UD opprettet en miljørådstilling ved den norske ambassaden i Beijing.

Bare ved sin størrelse og vekst er Kina avgjørende for hvordan den globale miljøsituasjonen vil utvikle seg. Vår interesse vil være knyttet til hvordan Kina påvirker det globale miljøet direkte og hvordan dette kan påvirkes gjennom forbedret miljøforvaltning i en periode hvor Kina opplever en enorm økonomisk vekst. Miljøutfordringene gjør det helt nødvendig at det foregår en tett dialog og nært samarbeid mellom landene for å bidra til en bærekraftig utvikling. Norge kan dessuten være en interessant uavhengig samtalepartner for Kina i internasjonale spørsmål. Samarbeidet må foregå både innenfor et mer effektivt multilateralt apparat ved siden av bilaterale kontakter mellom landene. Det er derfor viktig å videreføre det kinesisk-norske samarbeidet og ha jevnlig dialog på høyt politisk nivå mellom de to land.

Det er viktig at det arbeides med å redusere forurensning og utarming av naturressursene. I tillegg er bistand til å følge opp internasjonale miljøforpliktelser, særlig innen områder som biodiversitet, kulturminner og utslipp av klimagasser, viktig. Hensikten med samarbeidet er bl.a. å utvikle felles prosjekter, miljøpolitisk samarbeid, utveksling av miljøforskere og eksperter, og felles arrangementer.

Det første toårige arbeidsprogrammet omfatter bl.a.

  • utabeidelse av håndbok og senere opplæring i prosjektvurdering
  • tiltak for å innføre ISO 14000
  • miljøstatistikk og - analyse
  • system for måling av vannkvalitet
  • utvikling av en energi- og miljøplan for opprettelsen av et energi- og miljøsenter i Shanxi provinsen

Disse prosjektene videreføres i det andre arbeidsprogrammet. I tillegg pågår en dialog om videre samarbeid om

  • NGO samarbeid
  • biodiversitet
  • metodeutvikling/kompetanseoppbygging innen Konsekvensutredninger/ sammenlignende politikkstudier