Historisk arkiv

Kvotesystem ingen ekstra byrde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

"Et nasjonalt kvotesystem vil være et fleksibelt og effektivt virkemiddel for å redusere klimagassutslippene fra industrien", skriver statssekretæren i Miljøverndepartementet i innlegget. (15.05.02)

15.05.02

Kvotesystem ingen ekstra byrde

Et nasjonalt kvotesystem vil være et fleksibelt og effektivt virkemiddel for å redusere klimagassutslippene fra industrien.

Av statssekretær i Miljøverndepartementet, Andre Støylen

Det er gledelig at Prosessindustriens Landsforening deler Regjeringens mål om en mer offensiv miljøpolitikk, slik Per Terje Vold skriver i Dagbladet 3. mai. Positivt er det også at han vil forplikte prosessindustrien til ytterligere utslippsreduksjoner. Men dermed blir også motstanden mot det foreslåtte kvotesystemet noe uforståelig.

For perioden 2008-2012 er det enighet om at Norge bør delta i den internasjonale handelen med klimakvoter under Kyoto-protokollen. Regjeringen har foreslått at Norge allerede fra 2005 bør innføre et nasjonalt kvotesystem for utslipp av klimagasser. Dette bør omfatte utslipp som i dag ikke betaler CO 2-avgift, først og fremst industrien.

Ingen er tjent med at bedrifter som vil være lønnsomme under Kyoto-protokollen, må legge ned på grunn av høye klimakostnader frem til 2008. Regjeringen foreslår derfor at industrien tildeles kvoter vederlagsfritt, tilsvarende 80 % av utslippene i 1990. Industrien har allerede redusert sine utslipp med ca 10 %. Dersom man klarer å redusere ytterligere 10 %, vil altså selve kvotesystem ikke medføre kostnader for industrien.

Mange av de tiltakene industrien må gjennomføre for å redusere utslippene, vil selvsagt koste penger. Disse tiltakene koster det samme enten man har et kvotesystem eller fremforhandlede avtaler med industrien. Så lenge industrien selv mener at utslippsreduksjoner er mulig og ønskelig, kan det vanskelig hevdes at selve kvotesystemet vil være en belastning.

Tvert imot vil et kvotesystem være et effektivt og fleksibelt virkemiddel. Bedrifter som gjør store investeringer for å redusere sine utslipp, vil få kvoter til overs. Disse kan selges til bedrifter som har dyrere tiltak – og som dermed heller velger å kjøpe de nødvendige kvotene uten å gjøre egne reduksjoner. Dette sikrer også en rimelig byrdefordeling mellom bedriftene i industrien. Her blir det selvsagt viktig å sikre en god fordeling av kvotene i utgangspunktet, og Regjeringen har invitert industrien til et samarbeid om den konkret utformingen av systemet.

Artikkelen ble publisert i Dagbladet 13. mai 2002