Historisk arkiv

NORADs miljøsamarbeid med Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

17.01.02

NORADs miljøsamarbeid med Kina

Norsk bistand til Kina for 2000 var på 87,0 mill NOK, hvorav 68,5 mill ble kanalisert gjennom NORAD og 18,5 mill via UD. Endelig statistikk for 2001 foreligger ikke pt. Fra NORADs side vil nivået for 2001 ligge på ca. 80,0 mill NOK. Norsk samarbeid med Kina som forvaltes av NORAD ble i 2001 hovedsakelig kanalisert via miljøbevilgningen, næringslivsordningene, forskningssamarbeid, kulturbevilgning, samt til tilskudd via frivillige organisasjoner.

Miljøutfordringene i Kina er omfattende og øker i takt med den økonomiske utvikling i landet. En stadig forringet miljøsituasjon har både lokale, globale og grenseoverskridende konsekvenser. Den norske bilaterale støtten til Kina er derfor konsentrert til et miljøsamarbeid gjennom næringslivsordninger og institusjonssamarbeid mellom miljøfaglige institusjoner og bedrifter på norsk og kinesisk side.

De viktigste innsatsområdene som inngår i institusjonssamarbeidet omfatter overvåking av luft- og vannforurensing, sur nedbør, biodiversitet, miljøstatistikk, miljøplanlegging og –forskning, fiskeriforvaltning og kulturminnevern. Den norske innsatsen på miljøfeltet har som hensikt å styrke landets egen evne – og vilje til selv å fatte nødvendige tiltak om bevaring av naturressurs grunnlaget, og føre en økonomisk politikk hvor hensynet til økologisk bærekraft ivaretas.

Det norske bilaterale utviklingssamarbeidet med Kina er i stor grad knyttet opp mot institusjonssamarbeid mellom norske og kinesiske miljøinstitusjoner. En rekke norske institusjoner med spisskompetanse innen miljø har engasjert seg i et langsiktig samarbeid. Samarbeidet startet i 1995/96 som oppfølging av Norges Asiaplan som ble lansert i 1995. Nivået på samarbeidet har ligget på ca. 20-30,0 mill NOK årlig.

I miljøsamarbeidet bistår Norge Kina innen enkelte nisjer hvor Norge har en spisskompetanse og hvor man knytter dette opp mot pilotprosjekter som kan gi synergieffekter. Samarbeidet har fokus på kompetansebygging og institusjonssamarbeid. Det ble i 2001 gjennomført prosjekter innen tema som bl.a. miljøovervåking innen vann- og luftforurensing, miljøstatistikk, sur nedbør, kulturminnevern, samt fiskeriforvaltning.

Under næringslivsordningene er en rekke prosjekter hvor norske bedrifter har planer om eller har etablert seg, blitt innvilget støtte til forundersøkelse og opplæring. (Spesielt kan nevnes Q-Free, Mustad og Royal Supreme Seafood som alle i løpet av 2001 har etablert virksomhet i Kina og fått innvilget opplæringsstøtte fra NORAD). To blandede kreditter ble godkjent i 2001. Det gjelder avløpsanlegg i Tongren i Guizhou med ca. NOK 15 mill i gave og Zhuzhou i Hunan med ca. NOK 25 mill. i gave.

Ca. 13,0 mill NOK ble utbetalt til norske frivillige organisasjoners arbeid i Kina. Det har i stor grad vært til organisasjoner tilknyttet Norsk Misjonsråds Bistandsnemd. Innsatsområdene til disse organisasjonene er hovedsakelig helse og utdanning.

6,9 mill NOK ble utbetalt til prosjekter innenfor forskning/utdanning til henholdsvis Institutt for menneskerettigheter (IMR) og nettverket for universitetssamarbeid Tibet-Norge ved Universitetet i Oslo. IMR prosjektet ble avsluttet i 2001, og det er foretatt en gjennomgang av prosjektet med tanke på mulig videreføring.

Kulturavtalen ble overført til UD ved årsskifte 2000/2001. To kulturprosjekter som ble overført fra kulturavdelingen i NORAD ved omorganisering har vært forvaltet av Asia avdelingen i 2001, med en samlet utbetaling på ca. 760.000 NOK.