Historisk arkiv

Spørretimen nr 23: Vinterturismens konkurransesituasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Eva M. Nilsen om statsråden vil bedre konkurransesituasjonen for vinterturismen (30.01.02)

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Eva M. Nilsen om statsråden vil bedre konkurransesituasjonen for vinterturismen (30.01.02)

Spørsmål fra Stortinget

Vinterturismens konkurransesituasjon

Spørsmål nr 23 fra stortingsrepresentant Eva M. Nilsen, 30.01.02

"Reiselivsnæringen er fortvilet over å bli fratatt muligheten til ytterligere satsing på vinterturisme etter at miljøvernministeren utsatte gjennomføring av endring i lov om motorferdsel slik at reiselivsnæringen ikke har muligheter til å søke om næringskjøring med turister også utenfor regulære scooterløyper. Hva vil statsråden gjøre for å bedre forholdene slik at norsk reiseliv gis samme konkurransefortrinn som eksempelvis Finland?"

Svar fra Miljøvernministeren:

Jeg vil først kort orientere om hvilke regler som gjelder for bruk av snøscooter i reiselivet i dag. I visse sammenhenger er snøscooter tillatt brukt i forbindelse med reiselivsnæring, f. eks. kan snøscooter uten nærmere søknad nyttes til transport av varer, gods og personale som er nødvendig for drift av turistanlegg som ikke ligger til brøytet bilveg. Videre er det tillatt med transport av gjester til overnattingssteder langt unna veg dersom det er nødvendig for å opprettholde driften av stedet. Motorkjøretøy kan og nyttes til opparbeiding og preparering av skiløyper og skibakker.

Det er bruk av snøscooter til fornøyelseskjøring uten et selvstendig nytteformål som ikke er tillatt. Snøscootersafari er således ikke tillatt etter gjeldende rett (med unntak av Finnmark og Nord-Troms) der slik kjøring kan foregå i særskilte rekreasjonsløyper.

I mitt brev av 11.01.02 til Stortingets presidentskap orienterte jeg om min beslutning om ikke å foreta endringer i den nasjonale forskriften for motorferdsel i utmark og vassdrag nå.

Det forslaget som var på høring, inneholdt en åpning for at kommunestyret i noen områder og på visse vilkår kunne gi forskrift om adgang til bruk av snøscooter i forbindelse med guidede organiserte turopplegg langs særskilte løyper når og formålet med kjøringen var besøk til lavvo, fjellgård eller lignende.

Når det ellers gjelder Finnmark gir någjeldende forskrift muligheter for å legge rekreasjonsløyper slik at de også kan være av interesse ut fra turisthensyn. Det kan imidlertid ikke opprettes løyper som forbeholdes reiselivskjøring. Det må imidlertid tas hensyn til sårbare områder.

I fylkesplansammenheng har Finnmark tidligere gitt uttrykk for at dette løypenettet er stort nok og at dersom nye løyper skal legges ut, bør tidligere løyper legges ned.

Mange legger vekt på at uberørt natur en viktig del av turistopplevelsen i Norge og at dette kan være et fortrinn i seg selv. Jeg viser i den forbindelse til hva en arbeidsgruppe oppnevnt av det daværende Nærings- og energidepartementet uttalte i en rapport om "Reiseliv, natur og miljø" i 1996:

" Motorisert ferdsel i utmark bør normalt ikke være en del av et miljøbasert reiseliv. Gruppen mener derfor at en bør unngå reiselivsvirksomhet som genererer unødig motorferdsel i utmark. Det er viktig at kommunene innen de rammer som loven fastsetter på ulike områder gjør helhetlige vurderinger av problemstillingene som er knyttet til motorferdsel, før dispensasjoner gis."

Dette er en uttalelse som vi også bør kunne legge til grunn i Økoturismens år 2002.