Historisk arkiv

Spørretimen nr 24: Forvaltningen av ulv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Torstein Rudihagen om hvordan statsråden vurderer forvaltningen av ulv (30.01.02)

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Torstein Rudihagen om hvordan statsråden vurderer forvaltningen av ulv (30.01.02)

Spørsmål fra Stortinget

Forvaltningen av ulv

Spørsmål nr 24 fra stortingsrepresentant Torstein Rudihagen, 30.01.02

I Gudbrandsdalen har det nå vært påvist mer eller mindre kontinuerlig aktivitet av ulv i flere kommuner siden 18. april 2001. Dette området ligger utenfor forvaltningsområdet for ulv. Situasjonen er nå blitt tilspisset ved at ulv den 20. januar d.å. drepte og skadet flere sauer. Fylkesmannen i Oppland har gitt fellingstillatelse, men dette er blitt overprøvd av Direktoratet for naturforvaltning. Hvordan vurderer statsråden forvaltningen av ulv utenfor forvaltningsområdet, herunder regelverket og fortolkningen spørsmål her ?

Svar fra Miljøvernministeren:

Som representanten Rudihagen viser til er det siste år registrert ulv og skader forvoldt av ulv flere steder i Oppland fylke. Siste skadetilfellet skjedde 20. januar i Heidal, der en ulv om natten drepte tre sauer og skadet tre sauer i Heidal i Sel kommune. Det er også senere påvist aktivitet av ulv nær utegående sau lenger vest i Otta-dalen. Det er også riktig som Rudihagen påpeker at vi her er utenfor forvaltningsområdet der det skal aksepteres familiegrupper av ulv.

På grunn av de registreringer som er gjort, følges situasjonen i området nå opp med særskilt sporingsinnsats. Med bakgrunn i dagens sporingsdata er det ennå for tidlig å fastslå om det er etablert et stasjonært og revirmarkerende par i dette området. Videre er det ingen sikre holdepunkter for å anta at det dreier seg om samme skadevolder som i fjor.

Selv om disse delene av Oppland ligger utenfor forvaltningsområdet for familiegrupper av ulv, er det ikke slik at de aktuelle områdene til en hver tid skal være fri for ulv. Ulven har en slik atferd at det må påregnes utvandringer av ungdyr fra familiegrupper. Utenfor forvaltningssonen legger den differensierte forvaltningsmodellen opp til at det ikke skal tillates etablering av par eller familiegrupper, mens streifdyr skal kunne bevege seg også utenfor sonen forutsatt at tap og skader ikke blir for store.

Når det gjelder det konkrete skadetilfellet i Heidal 20. januar, vil jeg så raskt som mulig ta stilling til klagen på det vedtaket som Direktoratet for naturforvaltning fattet 22. januar.