Historisk arkiv

Spørretimen nr 27: Snøscooterregelverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Spørsmål nr 27 fra stortingsrepresentant Torbjørn Andersen, 23.01.02

Miljøvernministeren svarer på spørsmål fra stortingsrepresentant Torbjørn Andersen om statsråden vil revurdere stansing av oppmykning av regelverket for kjøring med snøscooter (23.01.02)

Spørsmål fra Stortinget

Snøscooterregelverk

Spørsmål nr 27 fra stortingsrepresentant Torbjørn Andersen, 23.01.02

"Miljøvernministeren har nylig sørget for å stanse en høyst påtrengt oppmykning av regelverket for kjøring med snøscooter. Dette er stikk i strid med hva et stortingsflertall har uttalt. Høyres egne representanter i distriktsnorge raser og er oppgitte over sin egen statsråd i denne sak. Fornuftig bruk av snøscootere, i både næringsmessig og rekreasjonsmessig sammenheng, er positivt. Utviklingen på området viser et akutt behov for et mer lempelig og tidsmessig regelverk. Vil statsråden revurdere sitt syn?"

President

Miljøvernministeren har i brev av 11. januar d.å. til Stortingets presidentskap gitt uttrykk for at grunnlaget for å gjennomføre endringer i den nasjonale forskriften for motorferdsel for tiden ikke er tilstede. Det er flere grunner til dette.

Det endringsforslaget som har vært på høring, har blitt møtt med en rekke motforestillinger. Det er viktig at den høringsrunden som er gjennomført, blir tatt på alvor. Når det er kommet viktige innvendinger, må det være riktig å ta hensyn til disse. Særlig pekes det på en del problemer som forslaget kunne medføre i forhold til håndheving av regelverket.

I brevet til Stortinget er det lagt vekt på at det under den forrige regjering ble igangsatt en forsøksordning med planstyrt motorferdselforvaltning i åtte kommuner. Gjennom forsøket vil det bli utprøvd om denne modellen kan gi bedre forutsigbarhet, mindre arbeidsmengde og mindre ulovlig ferdsel. Forsøket har en ramme på tre år og vil bli evaluert av Norsk institutt for naturforskning. Jeg synes det er riktig å få frem erfaringer fra forsøket før vi går inn på endringer i den nasjonale forskriften.

Beslutningen om ikke å endre forskriften nå, vil ikke bli revurdert før forsøket er gjennomført.

I Sem-erklæringen slår regjeringen fast at hovedprinsippet om forbud mot motorferdsel i utmark skal opprettholdes. Lokale forskrifter som fraviker dette hovedprinsippet skal ikke medføre fare eller ulemper for andre interesser. I dette ligger det at regjeringen generelt er skeptisk til å liberalisere motorferdselregimet.