Historisk arkiv

Spørsmål nr. 27 (12.02.03) - Bærekraftig gaupebestand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Bærekraftig gaupebestand

Miljøvernministeren

SVAR PÅ SPØRSMÅL NR. 27

DATO TIL SPØRRETIMEN 12.02.03.

fra representanten May Britt Vihovde

"Ifølge en rapport utarbeidet av Norsk institutt for naturforskning på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning er gaupebestanden redusert med 20-30 pst. i perioden 1996-2002. Fra en estimert totalbestand på 400-500 gauper i 1996, er bestanden redusert til 300-350 dyr i 2002. For 2003 har Direktoratet for naturforvaltning gitt tillatelse til felling av 85 dyr, altså rundt ^1 av bestanden.
Mener statsråden at dette er en forsvarlig rovdyrforvaltning i forhold til å sikre en bærekraftig gaupebestand?"

President

Forvaltningsmålet for gaupe ble fastsatt av Stortinget ved behandlingen av St.meld nr. 35 (1996-97) Om rovviltforvaltning. Gaupe skal forvaltes slik at sammenhengende bestander og reproduksjon blir opprettholdt over store områder i landet. Bestandstettheten skal imidlertid reguleres i forhold til skadeomfanget i de enkelte områder. I de mest sauerike områdene på Vestlandet og i områder som er viktige for reindriften i Nord-Norge skal det ikke etableres reproduserende bestander. Her reguleres bestanden gjennom kvotefri gaupejakt. Ellers i landet reguleres bestanden ved kvoteregulert jakt. I Hedmark og i Nord-Trøndelag/Fosen er det i tråd med Stortingets forutsetninger opprettet egne gaupenemnder som fastsetter kvoter og områder for jakt.

Det er nylig publisert nye bestandstall som viser en reduksjon i den samlede bestanden av gaupe på 20-30% fra 1996 og fram til 2002. Som representanten påpeker er bestandstallet for gaupe i 2002 beregnet til minimum 300-350 dyr, mens tilsvarende tall i begynnelsen av perioden er beregnet til 400-500 dyr. Samtidig som bestanden er redusert, er også skader på bufe og tamrein grunnet gaupe betydelig redusert i samme periode.

Det har de siste årene vært en markert nedgang i de samlede jaktkvotene for gaupe. For å hindre for store uttak av reproduktive hunndyr er det i de fleste fylkene innført egne hunndyrkvoter. Som kjent er dette gjort av hensyn til at hunndyrene er de viktigste i reproduksjonssammenheng. Når hunndyrkvotene er fylt, blir jakten automatisk stoppet. I år er hunndyrkvoten satt til 19 dyr, mens tilsvarende hunndyrkvote i 2002 var 28 dyr. Dette viser at forvaltningen tar hensyn til endringer i bestandene.

For årets jaktsesong har Direktoratet for naturforvaltning, etter klage fra Naturvernforbundet, satt ned kvoten i Nord-Trøndelag/Fosen fra 17 dyr til 9 dyr. Klagen fra tre næringsorganisasjoner i Hedmark på vedtaket om 16 dyr i Hedmark er ikke tatt til følge av direktoratet. Etter klagebehandlingen er årets totalkvote endret fra 93 til 85 dyr i hele landet.

Jeg er opptatt av at vi skal ha en sammenhengende og levedyktig bestand av gaupe i landet samtidig som tap av bufe og tamrein holdes på et lavest mulig nivå. En reduksjon i gaupebestanden medfører at forvaltningen må ha en større grad av presisjon både i bestandsovervåkningen og ved fastsettingen av kvoter. I forbindelse med rovviltmeldingen vil jeg gå nærmere gjennom målsettinger og beskatningsmetoder for å videreføre en forsvarlig forvaltning av gaupe.