Historisk arkiv

Friluftsliv for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Avisartikkel

Avisinnlegg av miljøvernminister Knut Arild Hareide, 14.10.04

Friluftsliv for alle

Alle skal få merke at 2005 er "Friluftslivets år." Derfor har jeg i statsbudsjettet økt bevilgningene til friluftslivsformål med nesten 14 millioner kroner til 97,2 millioner kroner. Midlene skal blant annet gå til å øke allmennhetens tilgang til friluftsområder, med spesiell vekt på grøntområder i de store byene og strandsonen.

Økningen skal særlig rettes mot aktivitetstiltak og gi barn og unge positive naturopplevelser og gode miljø- og helsevaner. Med disse midlene vil regjeringen legge til rette for at flest mulig skal få nyte godt av et aktivt friluftsliv. Aktivitet bidrar til glede, livskvalitet og gode helsevaner.

Vi som politikere verken kan eller vil vedta hva folk skal gjøre på fritiden. Men det er min oppgave som miljøvernminister å synliggjøre de kvaliteter og muligheter norsk natur har å by på. Dette gjelder for alle generasjoner og ulike typer utøvere gjennom hele året. Jeg vil selvsagt også bidra til aktiv og miljøvennlig bruk av naturen. Vi vet at det skaper glede, trivsel, livskvalitet. Et aktivt friluftsliv gir en følelse av mestring som gir fysisk og mental velvære. Dessuten er det gratis! Aktivt friluftsliv er både godt for den enkelte og for samfunnet som helhet.

Regjeringen vil støtte friluftsorganisasjonenes arbeid med å gjennomføre temaåret. Jeg lover at folk skal merke at dette året er det friluftsliv vi prioriterer, først og fremst ved hundrevis – ja muligens godt over tusen – ulike arrangementer og aktiviteter over hele landet. Tilbudene blir mange, nære og noe for enhver smak.

Jeg ønsker å tale friluftslivets sak – både det tradisjonelle og det mer moderne friluftslivet. Den nye politikken legger opp til at vi er inkluderende og framtidsrettet i vår støtte til friluftslivet. Dersom moderne aktiviteter kan rekruttere nye og viktige målgrupper til helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig naturkontakt, vil vi strekke oss langt for å legge forholdene til rette. Men det vil være kortsynt – og til skade for tradisjonelt friluftsliv – dersom vi ikke beskytter sårbar norsk natur.

Hver generasjon har et ansvar for både å ta vare på og forvalte natur og kulturminner. Vi skal sørge for at alle får mulighet til å oppleve naturen og får tilgang til kulturminnene. Dette er velferdspolitikk i vid forstand. Derfor skal aktivitetstiltakene vi bevilger penger til også ivareta barn og unge som er inaktive, funksjonshemmede eller har annen etnisk bakgrunn.

Les mer om satsingen på Friluftsliv, kapittel 7 i St.prp. nr.1 (2004-2005)