Klimaenighet gir utslippskutt
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Tale/innlegg | Dato: 06.04.2004
Artikkel av miljøvernminister Børge Brende, Aftenposten 6. april 2004
Klimaenighet gir utslippskutt
Gjennom en forståelse med prosessindustrien har Miljøverndepartementet fått til et resultat som innebærer at industrien forplikter seg til å redusere sine klimagassutslipp med 20% innen 2007.
Dette gjennombruddet er en viktig oppfølging av Regjeringens ambisjon om en offensiv klimapolitikk. Menneskeskapte klimaendringer er blant vår tids alvorligste miljøutfordringer. Derfor legger vi opp til at Norge skal ha en aktiv klimapolitikk både internasjonalt og nasjonalt.
Økende gjennomsnittstemperatur og stigende havnivå viser at klimaet allerede er i endring, og FNs klimapanel slår fast at det er sterke beviser for at mesteparten av oppvarmingen de siste 50 årene er menneskeskapt. Dette kan legge små øystater under vann, endre nedbørsmønstre og vindsystemer og gi oss et våtere og villere vær. Det er derfor nødvendig med utslippsreduksjoner på verdensbasis, og Kyotoprotokollen er et viktig første skritt på veien for å oppnå dette.
Både prosessindustrien og Regjeringen har vært opptatt av at
de norske tiltakene kan gjennomføres på en måte som gjør at norsk
industri kan beholde konkurranseevnen i forhold til sine europeiske
konkurrenter. Forståelsen Regjeringen nå har fått til i dialog med
prosessindustrien innebærer at Norge i likhet med EU får på plass
et system for handel med utslippskvoter fra 2005, som vil omfatte
de samme bransjer som i EU.
Dette kvotesystemet betyr at bedriftene som omfattes i gjennomsnitt må redusere klimagassutslippene med 20%. De bedriftene som for en billig penge kan gjennomføre enda større reduksjoner kan velge å selge utslippskvoter de ikke trenger til de bedriftene som ikke kan gjennomføre billige tiltak. Vi legger også opp til at bedriftene på tilsvarende måte også skal kunne kjøpe og selge kvoter internasjonalt. Resultatet blir både at utslippene i sum vil gå ned med 20% og at de største utslippsreduksjonene vil skje der hvor tiltakene kan gjennomføres billigst. Det er bra for både miljøet, næringslivet og norske arbeidsplasser.
Regjeringens forslag til et nasjonalt kvotesystem for 2005-2007 vil omfatte utslipp av CO 2 fra industri som i dag ikke har CO 2-avgift, og som fyller kriteriene for å være med i EUs kvotesystem for klimagasser. Det vil si en del større energianlegg og bedrifter innen oljeraffinering, jern- og stålproduksjon og produksjon av sement, kalk og glass. CO 2-utslipp fra disse kildene stod i år 2000 for vel 10 prosent av Norges klimagassutslipp.
Forståelsen mellom miljømyndighetene og prosessindustrien innebærer i tillegg at industrien forplikter seg til å gjennomføre betydelige utslippsreduksjoner også i bransjer som ikke vil få kvoteplikt i EU fra 2005. Det antas at en stor del av potensialet for utslippsreduksjoner til relativt lave kostnader i Norge er knyttet til utslipp av andre klimagasser enn CO 2 fra prosessindustrien. Norge innfører dermed mer offensive klimatiltak enn EU.
Det tidlige norske kvotesystemet vil gi norske bedrifter praktisk erfaring med kvotehandel både nasjonalt og internasjonalt i god tid før første forpliktelsesperiode under Kyotoprotokollen, 2008-2012. Sammen med enigheten med prosessindustrien om reduksjoner også for andre utslipp, får vi klimatiltak som vil omfatte like mange kilder og gi like store reduksjoner som Regjeringen la opp til i sin klimamelding.