Historisk arkiv

Støtte til miljøvern i Kirken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Avisinnlegg av statssekretær Øyvind Hågrekke

Miljøverndepartementet har ikke tatt penger fra Bellona for å gi til kirken. Aftenpostens påstand i førstesideoppslag onsdag og lederartikkel dagen etter er derfor ikke riktig, skriver statssekretær Øyvind Håbrekke i Aftenposten i dag. (23.04.05)

Innlegg av statssekretær Øyvind Håbrekke i Aftenposten, 23.04.05

Støtte til miljøvern i Kirken

Statssekretær Øyvind HåbrekkeMiljøverndepartementet har ikke tatt penger fra Bellona for å gi til kirken. Aftenpostens påstand i førstesideoppslag onsdag og lederartikkel dagen etter er derfor ikke riktig. Bevilgningen på 500 000 kroner som skal fordeles blant landets grønne menigheter er hentet fra en annen post og støtten til Bellona er fastsatt uavhengig av dette.

Miljøverndepartementet bevilger i år 30 millioner kroner til frivillige landsdekkende organisasjoner. Dette er en økning på 15 prosent. Disse gjør en stor og viktig innsats for miljøet i ulike deler av landet.

Støtten til kompetanseformidling og informasjon ble noe redusert i årets budsjett. Siden Bellona er en stiftelse, og ikke en landsdekkende frivillig miljøorganisasjon, får de støtte fra denne posten. Stortinget sluttet seg til Regjeringens forslag om en viss reduksjon, og var informert om at posten også inkluderte støtten til Bellona.

Bellona får 700 000 kroner i år, en reduksjon på 200 000 kroner i forhold til i fjor.

Kirkens satsing på grønne menigheter er et nytt og viktig initiativ på miljøområdet. Blant annet gjennom sine ledere har Kirken de siste årene vist et betydelig miljøengasjement. Jeg mener det er viktig at dette engasjementet blir fulgt opp på lokalt nivå gjennom menighetene, da man slik har en mulighet til å nå nye grupper i miljøarbeidet. Jeg ser derfor Kirken som en meget naturlig og viktig samarbeidspartner for en bærekraftig utvikling.

Støtten skal gå til utadrettede informasjonstiltak. Kirken får utbetalt støttebeløpet på grunnlag av dokumenterte utgifter og må avgi rapport i tråd med vanlig praksis.

Miljøverndepartementet er opptatt av å spille på lag med alle som kan bidra i arbeidet for miljøet, enten det er Kirken, frivillige organisasjoner, miljøstiftelser og andre viktige aktører.