Historisk arkiv

Ansvar ved skipsulykker og akutt forurensning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Fiskeri- og kystdepartementeter ansvarlig departement for statens beredskap mot akutt forurensning. Fiskeridepartementet har således det statlige ansvaret for aksjoner og opprydding på vegne av staten ved større tilfeller av akutt forurensning. Det er Kystverket som er den utøvende etat for dette arbeidet. Spørsmål ved en statlig aksjon kommenteres normalt av aksjonsledelsen i Kystverket.

SFT-aksjon 1989, Foto: SFT

  • Fiskeri- og kystdepartementet er ansvarlig departement for statens beredskap mot akutt forurensning. Fiskeridepartementet har således det statlige ansvaret for aksjoner og opprydding på vegne av staten ved større tilfeller av akutt forurensning.
  • Det er Kystverket som er den utøvende etat for dette arbeidet. Spørsmål ved en statlig aksjon kommenteres normalt av aksjonsledelsen i Kystverket.

Tidligere hadde SFT det operative ansvaret for beredskap mot akutt forurensning, og Miljødepartementet var fagdepartement. Overføringen av ansvar og myndighet skjedde 1. januar 2003, og ble foreslått av regjeringen i St.meld. nr. 12 (2001-2002) Rent og rikt hav. Stortinget sluttet seg til dette gjennom behandlingen av statsbudsjettet for 2003.

Forebyggende sjøsikkerhet

Fiskeridepartementet og Kystverket har også ansvaret for forebyggende sjøsikkerhet gjennom etablering og drift av maritim infrastruktur og tjenester som farleder, fyr- og merketjenesten, lostjenesten og maritime trafikksentraler. At ett statlig direktorat har det samlede ansvaret, gjør arbeidet oversiktlig med tydelige kommandolinjer i kritiske situasjoner, og det legger til rette for bedre utnyttelse av Kystverkets samlede maritime ressurser og kompetanse i oljevernaksjoner..

Krav til beredskap

Miljøverndepartementet har fortsatt ansvar for å stille krav til beredskap mot akutt forurensning i kommuner og private virksomheter. SFT godkjenner derfor beredskapsplaner og kontrollerer at kravene holdes.

Miljøkonsekvenser

Når det gjelder konsekvenser av ulykker på miljø, som for eksempel sjøfuglbestander og strender, vil miljøvernmyndighetene vil gi råd til aksjonsledelsen i slike situasjoner. Regionale myndigheter med god kjennskap til lokale forhold vil også spille en viktig rolle i dette arbeidet.Det arbeides aktivt med å styrke både den forebyggende sjøsikkerheten og beredskapen mot akutt forurensing, særlig i nordområdene. Det er gjennomført en rekke forebyggende tiltak; utvidelse av territorialfarvannet, Kystverkets etablering av påbudte seilingsleder øst for Nordkapp, styrket trafikkontroll etc. Dette er tiltak som skal hindre at det oppstår farlige situasjoner og forurensningsulykker. Slepebåtkapasitet er også en viktig del av den samlede beredskapen, og beredskapen i nord er styrket også på dette punktet i et samarbeid mellom Kystverket og Forsvaret.

Samordning av ressursene

En viktig del av beredskapsarbeidet er å sørge for at de samlede beredskapsressursene hos industrien, kommunene og staten er tilstrekkelig dimensjonert i forhold til risikoen for ulykker. Dette er en løpende vurdering hvor staten har et ansvar for å sikre en god samordning av de ulike ressursene. De statlige beredskapsressursene ivaretas av Fiskeridepartementet. Kystverket er den utøvende etat.