Historisk arkiv

Åpnet Norges største døgnåpne nettkino

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

19.11.04

Åpnet Norges største døgnåpne nettkino

Filmarkivet.noModerniseringsministeren åpnet Høykom fyrtårnet, filmarkivet.no, via sin mobil. Den eldst bevarte norske spillefilmen, den erotiske Kristiania-komedien "Jo tykkere, jo bedre" fra 1911, ble så vist for første gang på over 90 år. Slik innledet stumfilmen fra 1911 en ny æra i norsk film.

Filmarkivet.no er en video on demand-tjeneste som gir publikum tilgang til filmer rett hjem i stua. Mange av filmene i filmarkivet.no er ikke tilgjengelige noe annet sted. Det betyr at filmer som det før var umulig å se, nå finnes tilgjenglig bare et tastetrykk unna. Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer gledet seg stort over de muligheter hans fyrtårnprosjekt gir innbyggerne.

- Dette er et godt eksempel på at teknologi ikke er til for seg selv, men at teknologi brukt rett gir oss alle nye unike muligheter, for eksempel til å se film hjemme i stua, hilste Meyer.

Ny og gammel film rett hjem - unik tjeneste
Meyer var sammen med filmeliten og regissør Margareth Olin i det gamle venterommet til Kong Olav på Østbanen. Samme dag som filmarkivet.no åpnet hadde Olin premiere på sin nye dokumentar "Ungdommens råskap". Hun er representert i filmarkivet.no med alle sine tidligere filmer.

Filmarkivet.no gjør for første gang film tilgjengelig rett inn i stua - til alle som har bredbånd. Med utgangspunkt i Norsk filminstitutts Filmarkiv gir den digitale filmsamlingen publikum tilgang til 200 eldre og rykende aktuelle norske filmtiler; spillefilmer, kortfilmer, dokumentarer, historiske filmer, reklamefilmer. Utvalget vil vokse med minst tre filmer i uka framover, både norsk og utenlandsk film.

Billigere enn på videokiosken
Filmarkivet.no er en video on demand-tjeneste med rimelige priser. Noen filmer er gratis. Tjenesten er utviklet av Norsk filminstitutt i samarbeid med Élla kommunikasjon AS og NorgesFilm AS i Kristiansand. Prosjektet er støttet av Forskningsrådets program for tilskudd til høyhastighets-kommunikasjon, HØYKOM. Etableringen av driftsselskapet NorgesFilm er støttet av Sørlandets kompetansefond og Cultiva-stiftelsen.

- Norsk filminstitutt er svært stolt over å kunne være det første nasjonale filmarkivet i verden som åpner opp for en bred distribusjon av film i digitale nett og i en kvalitet vi trygt kan være bekjent av, sier direktør Vigdis Lian i Norsk filminstitutt og fortsetter: - Vårt mål med filmarkivet.no er å gi publikum døgnåpen tilgang til kjente og ukjente filmer fra 100 års filmhistorie. Slik åpner vi vårt rikholdige arkiv for alle - uten slitasje på verdifulle filmkopier. Lian er ikke i tvil om at tilbudet vil bli populært hjemme i stua, og ikke minst i skolene.

- Det er avansert teknologi som ligger til grunn for tjenesten, sier Jan Robert Jore, daglig leder i NorgesFilm. Jore forsikrer at arkivet likevel er enkelt i bruk: - Du slipper å hente filmen, og du slipper å levere den tilbake. Filmen hentes direkte opp på PC'en uten ventetid. Kobler du PCén til TV får du filmen i flott kvalitet rett inn i stua. Stadig flere kan også få levert filmen direkte til TVén i full DVD kvalitet gjennom tilknytning til IP-TV, sier Jore som selv har bakgrunn som filmskaper.

Et filmtilbud til skoler og bibliotek
Filmarkivet.no tilbyr filmene i DVD-kvalitet direkte til et økende antall skoler og bibliotek. Kristiansand Kommune er først ute med tilbudet. I samarbeid med Deichmanske bibliotek skal filmene også tilbys bibliotekbesøkende gjennom "Kinoteket". På "Kinoteket" kan grupper og enkeltpersoner velge å se filmene i små elektroniske kinosaler, foreløpig i Oslo og Kristiansand. Flere bibliotek vil knytte seg til tjenesten. De første Kinotekene åpner dørene 30. november 2004.