Historisk arkiv

Karanteneregelverk for politikere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 49/2004
Dato: 25.10.04
Kontaktperson: Informasjonssjef Lisa Bang, 22 24 49 58 eller 916 39 380

Karanteneregelverk for politikere

Regjeringen vil innføre karanteneregler ved overgang fra politisk stilling i departementene til andre samfunnsaktører. Dette innebærer at politikere i regjeringsapparatet i spesielle tilfeller kan bli pålagt inntil 6 måneders karantene eller inntil ett års saksforbud.

- Vi er opptatt av å ha rutiner som underbygger tillit til det politiske apparatet. Vi ønsker å unngå situasjoner hvor enkeltmennesker får stilt spørsmål ved sin egen integritet og habilitet og blir mistenkeliggjort. Karanteneregelverket vil styrke tilliten til det politiske systemet, og vi vil unngå mistanke om at noen misbruker kunnskap til å oppnå fordeler, sier moderniseringsminister Morten Andreas Meyer.

Regjeringen gikk i sommer inn for at det skulle gjelde karanteneregler for embetsverket ved overgang til ny stilling utenfor staten. Det er derfor naturlig at det også innføres tilsvarende karanteneregler for politikere. Dette innebærer at det skal kunne ilegges karantene i inntil 6 måneder og inntil ett års saksforbud. Det skal gis lønnskompensasjon ved karantene tilsvarende den lønn vedkommende hadde ved fratreden.

Det foreslås opprettet et uavhengig organ som skal behandle og avgjøre alle saker om overgang fra politisk stilling i departementene til andre samfunnsaktører. Karanteneregelverket for politikerne skal forelegges Stortinget i løpet av vårsesjonen 2005.

- Formålet med retningslinjene både for embetsverket og politikerne er å hindre misbruk av sensitiv og strategisk viktig informasjon eller at det oppstår mistanke om dette. Retningslinjene om karantene og saksforbud skal bidra til å opprettholde tilliten til forvaltningen og det politiske system. Det vil kun være aktuelt å benytte karantene eller saksforbud i et fåtall situasjoner, sier Morten Andreas Meyer.