Historisk arkiv

Professor Skirbekks fornemmelse for modernisering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Vi tar modernisering på ordet Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, Aftenposten 29. oktober 2004

Professor Skirbekks fornemmelse for modernisering

Vi tar modernisering på ordet

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, Aftenposten 29. oktober 2004

I Aftenposten 23. oktober er det nok en professor, Gunnar Skirbekk, som mener det er ’sjølvgratulatorisk’ av meg å bruke tittelen moderniseringsminister. Skirbekk støtter professor Hagtvet i at samfunnsvitenskapens oppfatning av modernitet er ulik min.

Tittelen er valgt fordi vi ønsker å tydeliggjøre hvor viktig modernisering er for denne regjeringen. Politikk er å ville noe, og det er det tittelen er ment å poengtere. Modernisering og fornyelse av offentlig sektor har vært på agendaen til mange regjeringer før denne, men det er med en borgerlig regjering at ord blir til handling.

Å si at dagens situasjon er målet er et valg noen tar. Men for borgerlige partier med et langsiktig perspektiv dreier modernisering og fornyelse seg om å ta vare på viktige fellesoppgaver gjennom nye løsninger. Veksten i arbeidsstyrken reduseres og det blir stadig færre yrkesaktive bak hver alderspensjonist. Om vi ikke løser oppgavene i offentlig sektor med smartere og mindre ressurskrevende løsninger enn i dag, er veksten i arbeidsstyrken i årene fremover knapt stor nok til å løse de nye oppgavene som utløses av at vi blir stadig flere eldre med behov for pleie og omsorg. Dette bakteppet er det som gjør at jeg frykter mye mer brutale forandringer i samfunnet om noen tiår dersom vi ikke gjennomfører forsiktige strukturendringer nå. Endringene som ble gjort i regjeringen og departementsstrukturen styrker og tydeliggjør viktigheten av moderniserings- og forenklingsarbeidet.

Modernisering og fornyelse dreier seg om å ta vare på og videreutvikle de viktige fellesskapsoppgavene – med nye løsninger. Stillstand, endringsvegring og det å tviholde på gårsdagens måter å gjøre ting på er den store trusselen mot velferden til generasjonene fremover. Nytenkning er nødvendig, og vil ofte utfordre det bestående. Jeg påstår ikke at det går en direkte linje fra Descartes til Moderniseringsdepartementet. Vi bruker begrepet modernisering på en noe mer folkelig måte enn det Hagtvet og Skirbekk foretrekker, men dette får de tåle. Det handler ikke om anti-intellektualisme, men om politikk for fremtiden.