Historisk arkiv

Full fart — i revers?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Av Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer (H), VG 7. oktober 2005

Full fart – i revers?

Av Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer (H), VG 7. oktober 2005

Samarbeidsregjeringen overlater rattet til de rød-grønne i visshet om at vi gjennom fire år har skapt omfattende og viktige resultater i moderniseringen av offentlig sektor.

Det skaper grunnlag for bedre tjenester og mer velferd i årene fremover. Men utfordringene er fortsatt store. Det krever fullt fart fremover og ikke bråbrems og revers slik uttalelser fra det nye regjeringsalternativet kan gi grunn til å frykte. En voksende andel eldre, mangel på arbeidskraft og forventninger fra innbyggerne om individuelt tilpassede tilbud, krever et velferdssystem med stor fleksibilitet og mange valgmuligheter. Fornyelse og modernisering trygger de gode felleskapsløsningene. Stillstand og endringsvegring er den virkelige trusselen mot velferden vår.

Behovene våre er forskjellige. Derfor har vår regjering lagt vekt på å tilpasse tjenestene til den enkeltes behov. Vi har økt valgfriheten ved at det frie sykehusvalget nå også omfatter alle godkjente private sykehus som har avtaler med regionale helseforetak. Dette legger forholdene bedre til rette for pasientene, og det styrker helsetjenestene fordi brukerne kan velge bort dårlige tilbud. På skolesiden har vi økt fleksibiliteten ved at inntil 25 prosent av timetallet kan tilpasses den enkelte elev, og lokale forhold. En ny friskolelov gir også foreldre og elever flere alternativer i skolevalget.

Innrapporteringskanal
Dialogen med det offentlige skal være enkel og borgerne skal ikke behøve å vite hvordan det offentlige har organisert seg for å få utført tjenester. Som ledd i arbeidet med å redusere næringslivets byrder, har regjeringen etablert Altinn, en felles elektronisk innrapporteringskanal til det offentlige. Ordningen har vært en suksess. I 2004 leverte over 40 prosent av de næringsdrivende selvangivelsen via denne kanalen. Andelen som brukte Altinn til momsinnrapportering var i andre termin 2005 over 50 prosent. Gjennom slike tiltak tar det offentlige mindre tid fra næringslivet. Det er innført frister i plan- og byggesaker, og "Byggsøk" er etablert som et tilbud om elektronisk byggesaksbehandling. Utviklingen av nettstedet norge.no gjør det enklere for innbyggerne å få informasjon om offentlige tjenester. Regjeringen har også tatt initiativ til å etablere MinSide som et offentlig elektronisk servicekontor på Internett. Her skal innbyggerne allerede før jul i år få utført en rekke tjenester elektronisk med utgangspunkt i en personlig side med sikker pålogging.

Ryddigere regelverk
Vår Regjering har også jobbet frem et enklere og ryddigere regelverk. Gjennom "forskriftsdugnaden" er det gjennomført en storrengjøring på forskriftsområdet. Vi har opphevet ervervsloven og åpningstidsloven. Butikkeiere kan nå selv bestemme når de vil holde åpent på hverdager. Ny lov om matproduksjon erstatter 13 eksisterende lover. Grunnlaget for en god konkurranse er styrket gjennom den nye konkurranseloven og en omlegging av statens innkjøpspolitikk. Den viktigste forenklingen på innkjøpssiden er heving av terskelen for å sende bestillinger på anbud fra 200 000 til 500 000 kroner. Samtidig vil kravet om forenklet kunngjøring og protokollføring ned til 100.000 kroner sikre åpenhet og ryddighet for de mindre innkjøpene.

Men fremtidens utfordringer er mange. Vi blir langt flere eldre. I 2040 vil 25 prosent av oss være over 66 år, mot bare 13 prosent i 2005. Mange flere vil trenge tjenester fra det offentlige. Vi må derfor frigjøre ressurser til velferd, og det arbeidet er i gang. Forsvaret er nedbemannet med over 4000 årsverk. Omstilling, modernisering og konkurranseutsetting innenfor Statens vegvesen er innen 2008 beregnet å gi årlige gevinster på ca. 850 millioner kroner. På samme måte forventer vi gevinster fra fristilling og konkurranseutsetting av tyngre vedlikehold i Jernbaneverket og produksjonsvirksomheten i Kystverket.

Til dekket bord
Den nye Stoltenberg-regjeringen kommer til dekket bord,. Utfordringen for de nye statsrådene blir å tre ut av retorikken og fortsette moderniseringen. En regjering som lar Davidsen og Valla bestemme tempo og omfang i reformene fremover vil være handlingslammet på et område som er avgjørende for fremtidens velferd. Det har ikke Norge råd til. Modernisering er og må være en kontinuerlig prosess hvor vi løpende fornyer og forbedrer offentlig sektor gjennom større og mindre endringer. Målet er en bedre hverdag for folk flest, også i 2040 når andelen eldre er nær dobbelt så høy som i dag.