Historisk arkiv

Innlegg på Høyres landsmøte 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, 8. mai 2005

Innlegg på Høyres landsmøte 2005

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer
Søndag 8. mai 2005

Med forbehold om endringer under fremføring

Kjære Høyrevenner,

Vi kjenner oss igjen. Selv tidlig søndag morgen. Denne telefonopplevelsen har vi hatt alle sammen – ikke bare en gang men flere. Og det er jo ikke sånn vi vil ha det.

Derfor vil jeg vil fortsette med å gjøre folks hverdag enklere. Ditt og mitt møte med det offentlig skal ikke etterlate tvil om hvem kommune og stat er til for. Høyre i regjering har gjort mye, men jeg blir stadig minnet om at vi fortsatt har mer å gjøre.

På min egen tipsside på internett har jeg gjort det enkelt for folk å kontakte meg. Her får jeg nyttige innspill til praktiske forenklinger som vil bety noe i hverdagen. Men jeg får også historier som gjør at jeg enda bedre forstår hvilken viktig jobb jeg har å gjøre. For en stund siden fikk jeg denne e-posten fra en nybakt mor:

”Jeg ringte akkurat mitt lokale trygdekontor for å stille noen spørsmål om utfylling av krav om fødselspenger – slik trygdeetatens internettsider oppfordrer til. Da jeg kom gjennom, ble jeg spurt om min fødselsdato. Da jeg opplyste om denne, ble jeg fortalt at jeg måtte ringe igjen i morgen, for da var saksbehandleren som har ansvar for denne datoen på jobb. Hvorfor kan ikke noen med min fødselsdato få svar på sitt forholdsvis generelle, trygderelaterte spørsmål på en torsdag?” Jeg er så hjertens enig med henne.

JEG VIL IKKE HA DET SÅNN! Offentlig sektor er til for innbyggerne! Offentlig sektor er til for næringslivet! Historier som denne forteller meg at den moderniseringen og forenklingen vi er i gang med må fortsette! VI VIL HA MINST 4 ÅR TIL!

Hvorfor modernisere

Modernisering og forenkling er viktig – ikke bare for å gjøre folks hverdag enklere. Det er helt nødvendig hvis ungene våre skal ha den samme trygghet for velferd som vi har nå.

Landsmøte, Norge er et av verdens beste land å bo, men vi står foran store utfordringer som vi har et ansvar for å være med å møte. Vi blir stadig færre yrkesaktive bak hver alderspensjonist. Vi vil trenge flere flinke hender og varme hjerter til å ta å skape trygghet for eldre med behov for pleie og omsorg. Samtidig blir veksten i arbeidsstyrken mindre. På samme måte som folk som driver butikk må tilpasse seg en verden i forandring, så må vi forandre måten vi jobber på i offentlig sektor. DET TRYGGER VELFERDEN!

Fornyelse og endring gir trygghet for gode fellesskapsløsninger for generasjonene etter oss. VI MÅ FLYTTE FÆRRE PERMER OG YTE MER PLEIE!.

Jeg har to døtre, ei på 11 og ei på 15. Det er de jeg driver politikk for. Jeg vil kunne se Agnes og Ingrid i øynene også om 10 år og vite at jeg har gjort mitt for å sikre dem et godt samfunn. Et samfunn som gir trygghet i hverdagen og som gir dem muligheten til å ta ansvar for eget liv.

Vi må forandre måten vi jobber på! Være nytenkende, smarte, mer kreative. Det i seg selv understreker hvor viktig det er for Norge at vi vinner valget.

Når det gjelder å være nytenkende, smart og kreativ så har jeg til gode å møte en sosialist med spisskompetanse.

1 million – 10 år industri

Mange synes vi høyrefolk er for opptatt av å tenke på hvordan ressursene brukes. At vi blir pengetellere og bokholdere. Men jeg mener av hele mitt hjerte at sløsing med felleskassa er respektløst og det er usosialt. Tenk på det, kjære Landsmøte, at når det offentlige bruker 1 million, da bestemmer vi hvordan vi skal bruke de pengene en industriarbeider har slitt for å betale i inntektsskatt i løpet av de siste 10 årene..

Det er klart det er viktig hvordan fellesskapets ressurser brukes.

DET SIKRER VELFERDEN – DET TRUER DEN IKKE!

Konkurranse sikrer mangfold og valgfrihet.

Luftfart

Vi vet hvem vi er til for. Vi er til for innbyggerne, vi er på lag med forbrukeren. Det viser vi også i regjering. Det er ikke bare abstrakt teori at konkurranse gir lavere priser, bedre varer og større mangfold i hyllene. Alle her i salen som har reist med fly de siste årene vet det.

Vi fjernet flypassasjeravgiften, vi forbød bonuspoengene til SAS og Braathens. Det bidro til at Norwegian tok av våren 2002. Fordi Victor Norman sikret oss konkurranse i lufta sparer nordmenn og norske bedrifter nesten to mrd kroner årlig.

Og hva betyr det? Det btyr at mennesker som er glade i hverandre, men som bor langt unna kan treffes oftere enn før. Familier får mer tid til å være familier. Besteforeldre som bor langt unna kan litt oftere nyte gleden av å ta barnebarna på fanget.

Lave flypriser og konkurranse i lufta er bra for folk flest og for bedriftene.

Bok

I denne uken har vi sett et nytt eksempel på hvilken dynamikk konkurranse utløser. Det er allerede blitt bedre for oss som er glade i å lese.

Denne boka kostet, som de fleste andre nye bøker i forrige uke 349 kroner– uansett hvor du kjøpte den. Nå koster den 305 kroner hos Nordli, 269 kroner hos Tanum, 262 kroner hos Bokkilden, 199 kroner hos Ark og 189 kroner hos Haugen bok. Konkurranse virker. Hvor vil du handle – hva vil du betale? Du bestemmer!

Bokklubbenes urettferdige privilegier er fjernet. Nå har alle som selger bøker samme mulighet til å gi rabatt. Og det ser vi at de er i full gang med! RESULTATET ER EN MER SPENNENDE BOKBRANSJE OG BILLIGERE BØKER!

Fra årsskiftet avvikles nok et monopol, nemlig bokhandlernes enerett til å selge skolebøker. Og når bøker til grunnskolen får frie priser neste år, betyr det lavere kostnader for norske kommuner. Det gir mer penger til kvalitet i undervisningen Også elever og studenter kan se frem til billigere lærebøker fra årsskiftet.

Vi setter forbrukerne og bokkjøperne i sentrum!

Landsmøte – Høyre i regjering sikrer monopolenes fall. Med en sosialistisk regjering vil monopolene kunne puste lettet ut igjen!

Det skal ikke skje – vi skal ha minst 4 nye år!

Ledsagerbeviset

Av og til spør jeg meg: har vi gjort forenkling for vanskelig? La meg fortelle dere en historie som illustrerer dette. Min mor sitter i rullestol, men setter fortsatt stor pris på kulturopplevelser som kino teater og konserter. I Hamar har vi et såkalt ledsagerbevis, slik at hvis noen tar med mor på for eksempel kino så betaler mor, men den som ledsager henne går gratis. Vi snakket om dette en kveld, og bestemte oss for å se om mor kunne få et slikt kort. Jeg gikk inn på Hamar kommunes nettsider, og fant til min glede ordningen godt beskrevet der. Ut fra informasjonen forstod jeg at mor ville få et slikt kort. Når det i tillegg lå en link til søknadsskjemaet på nettsidene, ble jeg glad. Men gleden sloknet fort – for da jeg klikket på linken fikk jeg opp et word- dokument som antakelig var laget omtrent da Hamar kommune tok i bruk word første gang. Så måtte jeg skrive ut skjemaet på min gamle skriver, fylle det inn for hånd, putte det i en konvolutt, sette på frimerke, ut og finne en postkasse, og 3 dager etter registreres det inn i Hamar kommune, 17 dager etter ligger det i innkurven til rette saksbehandleren. Så fyller hun inn i sitt skjema nettopp det jeg fylte ut i mitt skjema to uker før. Og det verste er at informasjonen jeg fylte inn, var informasjon Hamar kommune allerede hadde om moren min!

Derfor er en offensiv satsing på it blitt så viktig for å gjøre hverdagen enklere og offentlig sektor mer effektiv.

Smartere bruk av teknologi skal flytte arbeidsressurser fra permflytting til pleie.

Med en elektronisk signatur kan jeg identifisere meg, Hamar kommune kunne hatt automatisk utfylling av kjent informasjon, og ledsagerbeviset kunne gått i posten samme dag.

Dette er et eksempel på virkelig unødvendig papirflytting. Og når jeg samtidig vet at det godt kunne vært en pleier til på pleiehjemmet der mor er, så blir det meningsløst. Det er dette jeg vil gjøre noe med – og vi er godt i gang.

Med Høyre i regjering får vi gjennom forandringer. VI skal ta offentlig sektor inn i den digitale tidsalderen. Høyre tror på fremtiden. Det er VI som lanserer en borgerportal med offentlige tjenester på nett. Det er VI som lanserer et elektronisk servicekontor med utgangspunkt i dine behov, ikke med utgangspunkt i offentlig sektor.

Allerede i desember i år skal nettstedet MinSide gjør din hverdag enklere – og offentlig sektor bedre og mer effektiv.

Den 19. april uttalte Gerd-Liv Valla: ”Jeg har en eneste dagsorden for å gå inn i Arbeiderpartiets sentralstyre, nemlig å kjempe for LO-medlemmene."

Min og Høyresdagsorden er å gjøre hverdagen enklere for folk flest.
Landsmøte, jeg er Norges første moderniseringsminister. Valget avgjør om jeg blir den siste.

JEG HAR ET BRENNENDE ØNSKE OM Å FORTSETTE – LENGE!