Historisk arkiv

Laks er subsidiefattig og sunn kost

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Replikk av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, Vårt Land 10. mai 2005

Laks er subsidiefattig og sunn kost

Replikk av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, Vårt Land 10. mai 2005

I et innlegg i Vårt Land 28. april får jeg på pukkelen av Erlend Seilskjær og Sven Thore Kloster fra Changemaker Boomerang for å begynne i feil ende i diskusjonen om reduksjon av tollsatser og subsidier for jordbruksvarer i WTO.

Det er uklart for meg hva det her siktes til. Norge var med på vedtaket i hovedrådet i WTO 1. august 2004 om rammeverket for videre forhandlinger i Doha-runden. Et sentralt element her er avvikling av eksportsubsidier. Det kan ikke være tvil om at en nedtrapping av eksportsubsidier fra vestlige industriland må være et tiltak som kommer produsentene av samme varer i fattigere land til gode gjennom at statsstøttet konkurransevridning på de aktuelle varer blir mindre enn før.

Å integrere utviklingslandene bedre i verdenshandelen gir grunnlag for utvikling og økonomisk vekst i disse landene. Dette er også ett av målene for Doha-runden. Når en først forsøker å integrere disse landene er det lite hjelp i å gi dem flest mulig særordninger. Likevel bør vi ha et fleksibelt opplegg som tar hensyn til disse landenes interesser og spesielle forutsetninger. Regjeringen legger stor vekt på at utviklingslandenes interesser ivaretas i forhandlingene, og at det tas spesielt hensyn til de minst utviklede landene. Produkter fra MUL har i dag toll- og kvotefri adgang til det norske markedet