Historisk arkiv

Offentlige etater må bruke pengene bedre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, Computerworld, 28. januar 2005

Offentlige etater må bruke pengene bedre

Av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, Computerworld, 28. januar 2005.

Årlig brukes 60 milliarder offentlige kroner på driftsrelaterte innkjøp. Kun de færreste av disse kjøpene foregår elektronisk. Mens Bærum kommune bare i fjor sparte 2,5 millioner på dette grepet, har brorparten av offentlig sektor så god råd at de fortsetter med foreldede innkjøpsmetoder.

Teknologi må brukes langt smartere i det offentlige. Det vil gi mer ressurser til de tjenestene som virkelig er viktig for borgere og næringsliv Enkelt sagt – mindre permflytting og mer pleie. Derfor er utvikling og innføring av elektronisk handel i det offentlige viktig for meg.

Gjennom Ehandelsprogrammet har vi utviklet et moderne og godt verktøy, Markedsplassen ehandel.no, som alle offentlige virksomheter nå bør ta i bruk. Noen har gjort det allerede, og for eksempel Bærum kommune, Buskerud Fylkeskommune og Norges teknisk–naturvitenskapelige universitet (NTNU), er godt i gang med ehandel over Markedsplassen. NTNU forventer en innsparing på ca. 6 millioner kroner pr.år, mens Bærum kommune allerede fra 2004 har tatt en innsparingsgevinst på 2.5 millioner kroner. I tillegg kommer muligheten for å effektivisere og strømlinjeforme egen driftorganisasjon, noe Buskerud fylkeskommune har gjort. Dette synes jeg er oppløftende og gode eksempler til etterfølgelse. Det totale volumet for driftsrelaterte kjøp i offentlig sektor er imidlertid på hele 60 milliarder kroner. Regjeringen vil derfor få skikkelig fart i innføringen av ehandel i offentlig sektor. Vi stiller nå krav om at alle statlige virksomheter gir arbeidet med innføring av ehandel høy prioritet i 2005.

Det nye regelverket for offentlige anskaffelser stimulere til elektroniske kjøp. Vi vil åpne for nye innkjøpsformer som elektroniske auksjoner og dynamiske handelssystemer. Regjeringen vil fortsette satsingen på infrastruktur, som for eksempel bredbånd og felles digital signatur. Dette er viktige elementer, ikke bare for å kunne drive ehandel, men også for å kunne løse alle offentlige oppgaver bedre og mer effektivt til beste for samfunnet.

Offentlige virksomheter skal gjennom sin innkjøpsvirksomhet fremmer sunn konkurranse og næringsutvikling., Regjeringens vil derfor at innføring av ehandel i offentlig sektorskal gjøre hverdagen enklere for virksomhetene, og skape større forutsigbarhet for næringslivet.

Mange leverandører ønsker maksimal konkurranse når de selv gjør sine innkjøp, men de gjerne vil være alene når det skal selges. Bruk av lukkede ehandels-systemer og tradisjonelle internettbutikker er mekanismer for å effektivisere interne prosesser, øke kundelojalitet og forlenge kunderelasjonen., Mange store og veletablerte leverandører har derfor investert mye i slike mer eller mindre proprietære ehandelsløsninger som svekker konkurransen. Leverandører i utfordrerposisjon og innkjøpere som ønsker best mulig konkurranse har derfor en felles interesse og motivasjon for å etablere velfungerende, åpne og rimelige ehandelsløsninger. Derfor er den offentlige markedsplassen, hvor terskelen for å være med er så lav, så viktig. Her har næringslivet selv et betydelig ansvar. Bruk av lukkede systemer og internettbutikker er lite fremtidsrettet, og går helt på tvers av ønsket om størst mulig åpen, fri og likeverdig konkurranse.

Hovedutfordringene i det videre arbeidet med ehandel er realisering av gevinster. Utvikling av ehandelskonseptet gjennom bruk av elektroniske auksjonsløsninger, bruk av parallelle rammeavtaler, og bruk av dynamiske handelssystemer åpner nye og spennende muligheter for å få dette til. Moderniseringsdepartementet vil også bidra til spredning av markedsplasskonseptet som en tjenesteytende funksjon. Dette kan være med på å øke konkurransekraften i norsk næringsliv.