Historisk arkiv

Rødgrønt farvel til konkurransepolitikk?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer (H), Dagens Næringsliv 10. oktober 2005

Rødgrønt farvel til konkurransepolitikk?

Av moderniseringsminister Morten Andreas Meyer (H), Dagens Næringsliv 10. oktober 2005.

Regjeringen har prioritert konkurransepolitikken. Resultatene er jeg stolt av. Derfor er det trist at den nye regjeringen vil nedtone viktigheten av dette politikkområdet og endre kurs. De rødgrønne varsler at Konkurransetilsynet ikke lenger skal ha sin frie og uavhengige, men styres av politikerne i regjeringskvartalet. Konkurransen skal altså virke når det passer statsrådene. Det er dårlige nyheter.

Store aktører kan fristes til å misbruke sin markedsmakt. Monopoler gir høyere priser og dårligere tilbud. Konsentrert markedsmakt kan være bra for eierne, men svært lite bra for oss forbrukere. Derfor er en aktiv konkurransepolitikk og en streng konkurranselovgivning så viktig. Konkurranse gir forbrukerne lavere priser, bedre kvalitet og større mangfold. Konkurranse sikrer at samfunnets ressurser brukes effektivt. Konkurranse er med på å skape innovative bedrifter som kan vinne i et tøft internasjonalt marked, men er like viktig for de bedriftene som bare opererer i et skjermet, nasjonalt marked. Deres effektivitet har direkte betydning for landets konkurranseevne ute.

Den nye strenge konkurranseloven har sterke virkemidler. Forbudene mot konkurranseskadelig adferd er kraftig utvidet. Det er innført forbud mot utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling og forbud mot samarbeid om innkjøpspriser. Håndhevingen er blitt mer effektiv. Konkurransetilsynet har fått hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr. Det gir kort reaksjonstid fra avdekking av overtredelse til straff. Sanksjonene er blitt sterkere.

Effektiviteten i håndhevingen illustreres godt av saker som Konkurransetilsynet har håndtert i det siste. I juni vedtok tilsynet å ilegge SAS et overtredelsesgebyr på 20 mill. kroner for misbruk av selskapets dominerende stilling på ruten Oslo – Haugesund. Nylig varslet også tilsynet Tine om at det vurderes å ilegge TINE BA et overtredelsesgebyr på inntil 45 millioner kroner. Tilsynet mener at Tine har misbrukt sin dominerende stilling ved å inngå en avtale med Rema 1000 AS om at TINE skulle være eneleverandør av ost.

Vi har oppnådd viktige resultater i kampen mot misbruk av markedsmakt og monopoldannelser. Den jobben samarbeidsregjeringen har gjort for å skape konkurranse i luftfarten betyr store fordeler for familier og bedrifter. Da vi overtok var det monopol, nå er det konkurranse. Det sparer innbyggere og næringsliv nærmere 2 milliarder kroner på i året. Bedriftene våre blir mer konkurransedyktig. Familier kan se hverandre oftere.

I meieribransjen er konkurransen skjerpet som følge av konkurransemyndighetenes aktive oppfølging. Det som kan fortone seg som forsøk på å skyve mindre konkurrenter ut av hyllene ble av media og tilsyn slått hardt ned på. Men kampen i ostehyllene gir oss også en annen viktig påminnelse. Som forbrukere har vi større makt enn vi til daglig tenker over.

Et annet viktig resultat av vår aktive konkurransepolitikk er den friheten bokbransjen endelig er blitt en del av. Gamle privilegier er opphørt, den tilnærmede laugstilstanden er brutt opp og det er skapt likeverdige konkurransevilkår mellom de ulike salgskanalene. Det har i løpet av få måneder skapt en dynamisk og spennende bokbransje og rimelige bøker. Det er grunn til å tro at det leses kjøpes og leses flere bøker nå enn før frislippet. Det er bra for oss lesere og det må være bra for hele bokbransjen!

I statsbudsjettet for 2006 vil Regjeringen foreslå en reduksjon i tinglysningsgebyret for flytting av lån ned til ca. 200 kroner fra dagens nivå på 1900 kroner. Det vil gi økt konkurranse mellom bankene, lavere renter og reduserte bokostnader for familiene.

Vi har også under gjennomføring en omfattende endring av regelverket for offentlige anskaffelser. Alle innkjøp over kr. 100.000,- må kunngjørs i forkant og det er plikt til i offentlig protokoll å begrunne valget av leverandør. Dette gir en åpenhet og gjennomsiktighet som forhindrer korrupsjon og styrker konkurransen. Det innføres sanksjoner ved brudd på innkjøpsreglene i form av overtredelsesgebyr.

Håndtering av statlig eierskap er viktig i konkurransepolitikken. Under vår regjering er det foretatt reformer som skaper klarere skiller mellom forretning og forvaltning. Rollefordelingen er blitt klarere og gjør at statlig eie ikke skal være en særskilt fordel eller ulempe for en bedrift som konkurrerer i et marked. Momsreglene er endret slik at de virker konkurransenøytralt når det offentlige skal velge mellom egenproduksjon og innkjøp av varer og tjenester.

Innbyggere, bedrifter og samfunnet har oppnådd store gevinster av regjeringens offensive politikk. De rødgrønne kommer til dekket bord. Det er ingen grunn til å la resultatene gå i oppvasken.