Historisk arkiv

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr 480 fra stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen til nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Stortingets president
Stortingets administrasjon
Karl Johans gate 22
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref (bes oppgitt ved svar)

Dato

200202058

2002/2897

19.06.2002

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 480 fra stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen til nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen.

Nedenfor følger svar på spørsmål nr. 480 fra stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen.

Spørsmål

"Jeg fremmet tidligere et spørsmål om praktiseringen av EU direktivet vedr. helseattest for fiskere/sjøfolk. Dette på bakgrunn av at flere i denne yrkesgruppen sto i fare for å miste jobben fordi de har for høy vekt i forhold til en fastsatt forskrift om Body Mass Index. Til tross for Statsrådens forsikringer om at ordningen skulle praktiseres fleksibelt er nå friske arbeidsføre yrkesutøvere satt på land av denne grunn. Hva vil Statsråden gjøre for å gjennomføre den fleksibilitet som ble bebudet?"

Svar

Gjeldende norske regelverk for så vidt gjelder kroppsmasseindeks (Body Mass Index) er forskrift av 19. oktober 2001 nr. 1309 om helseundersøkelse av arbeidstakere på skip, fastsatt med hjemmel i sjømannslovens § 26. Kopi av forskriften vedlegges. Forskriften implementerer ikke noe EU-direktiv, men ved utforming av det nye regelverk ble det sett hen til regelverk i andre land, også land innenfor EU.

Gjeldende norske regelverk gir sjømannslegen anledning til å vurdere om en sjømann med en Body Mass Index (BMI) mellom 30 og 35 er helsemessig skikket til tjeneste. Helsemessig skikket er vedkommende når han/ hun ikke antas å ha noen sykdom eller noen fysisk eller psykisk mangel som kan utgjøre en fare for andre eller for sikker drift av fartøyet. Se sjømannsloven § 26 og forskriften om helseundersøkelse § 1.

Hvis sjømannen har en BMI fra 35 og oppover skal legen, og en fagnemnd som er bredt sammensatt, vurdere om vedkommende kan få fortsette å seile. Bestemmelsene om fagnemnden, klage og søknad om fravik er omtalt i forskriftens kapittel 4. Fagnemnden tar den endelige avgjørelsen. Fagnemnden består av en leder som er lege, en representant fra Sjøfartsdirektoratet og en representant fra et fagforbund. Representanten fra fagforbundet skal ha kompetanse i forhold til den stillingsgruppen arbeidstakeren tilhører.

Hvis sjømannen ønsker å få sin sak behandlet av fagnemnden, kan sjømannslegen i påvente av endelig svar i fagnemnden utstede en helseerklæring til sjømannen. Forutsetningen er at legen vurderer sjømannen som helsemessig skikket og at vedkommendes arbeidsgiver eller skipsfører som kjenner sjømannen fra tidligere tjeneste, samtykker.

Det er min oppfatning at muligheten til å søke om fravik, og muligheten for sjømannslegen til å utsette iverksetting av vedtak om udyktighet, gir tilstrekkelig fleksibilitet for å ivareta den enkelte sjømanns interesse og ivareta vårt hovedsiktemål, nemlig sikkerhet til sjøs. Dersom sjømannslegen ikke utsteder helseattest er det et resultat av at sikkerhet ikke er ivaretatt.

Jeg har fått opplyst at Sjøfartsdirektoratet hittil i år har mottatt 29 søknader om fravik fra kravene relatert til overvekt. To av søkerne har flere helseproblem som rammes av forskriftens regler. Flere stillingsgrupper er representert, blant annet 8 navigatører, herunder 2 skipsførere, 2 personer i maskinen, 2 fiskere samt 3 personer som har forpleiningsoppgaver.

Sjøfartsdirektoratet mottar melding om udyktighet fra sjømannslegene. Det er imidlertid ikke anledning til å oppgi diagnose på meldingene i henhold til konsesjon gitt av Datatilsynet. Sjøfartsdirektoratet har således ikke oversikt over sjømenn som er udyktige på grunn av overvekt, og som ikke har søkt om fravik fra gjeldende bestemmelser.

Avslutningsvis vil jeg bemerke at også etter det regelverket som gikk forut for gjeldende forskrift, ville en sjømann med stor overvekt måtte vurderes. Hvis vedkommende var en fare for andre eller sikker drift av fartøyet, ville sjømannen heller ikke etter det tidligere regelverket kunne få helseattest. Med det nye regelverket er grensene for overvekt mer tydeliggjort.

Med hilsen
Ansgar Gabrielsen