Historisk arkiv

Spørsmål nr 534 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Anne Helen Rui - Videre samarbeid mellom teknologisenteret og samarbeidspartnere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Stortingets kontor
Karl Johans gate 22
0026 OSLO




Deres ref
200301342

Vår ref
200303557-2 / PGR

Dato
14.05.2003

Spørsmål nr 534 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Anne Helen Rui - Videre samarbeid mellom teknologisenteret og samarbeidspartnere

Det vises til brev av 8. mai med følgende spørsmål:

”Statsråden var selv i Horten og åpnet Microtech Incubator og Innovasjonssenteret. Statsråden uttalte da at forskning og utvikling skulle prioriteres stort fremover. Hvordan ser statsråden for seg at samarbeidet mellom teknologiseteret og dets samarbeidspartnere deriblant høgskolen skal fortsette dersom hovedbrikken, Sensonor ASA, selges ut?”

Jeg vil først påpeke at MicroTech Innovation AS som står bak Microtech Inkubator og Innovasjonssenteret, ble etablert i august 2000 av følgende: Alcatel Space Norway as, AME as, Jotron Electronics as, Kongsberg Maritime as, Lilaas Finmekaniske as, Høyskolen i Vestfold (HIVE), Microcomponent as, Norautron as, Scan-Sense as, SensoNor asa, GE Vingmed Ultrasound as, Horten kommune og Vestfold fylkes­kommune. I tillegg har Norges forskningsråd, SIVA og SND vært samarbeids- og finnansieringspartnere. Blant de deltakende bedriftene er det således både norsk- og utenlandskeide bedrifter.

Et eventuelt utenlandsk oppkjøp av SensoNor trenger således ikke å ha noen betydning for SensoNors fortsatte deltakelse i senteret. Mikroteknologi er en global arena der innlemmelse i et stort internasjonalt selskap ofte har vist seg å være nøkkelen for markedsgjennombrudd og lønnsomhet for mindre norske teknologiselskap. Et eksempel i så måte er en annen av partnerne bak Microtech Incubator og Innovasjons­senter, GE Vingmed Ultrasound. Dette selskapet forble i Horten etter å ha blitt kjøpt opp av General Electric, og har utviklet seg til å bli GEs ”center of excellence” innenfor ultralydteknologi.

Mikroteknologi er også et ennå ungt teknologiområde preget av høy risiko. Et eksempel på dette er Alcatel Spaces nylige beslutning om nedleggelse av virksomhet flere steder, deriblant dessverre i Norge og Danmark, på bakgrunn av nedgang i den internasjonale romfartsindustrien. Problemstillingen for SensoNor er en annen, og løses ikke ved å legge hindringer i veien mot en eventuell løsning i samarbeid med en internasjonal partner.

Staten har over flere år satset målbevisst på mikroteknologi i Norge. Bondevik I-regjeringen etablerte mikroteknologi som nasjonalt satsingsområde i sin næringsrettede IT-plan i 1998. Dette er siden blitt konkretisert på grunnlag av et omforent forslag fra miljøene i Trondheim, Oslo og Vestfold, som foreslo etableringen av et nasjonalt mikroteknologisenter lokalisert til tre steder:

  • I Oslo og Gaustadbekkdalen med byggingen av et nytt rentromlaboratorium, som skal betjene Universitetet i Oslo, Sintef og oppdrag fra industrien.
  • I Horten med byggingen av et nytt industrilaboratorium, som skal betjene nærings­livet og være laboratorium for forsknings- og utdanningsmiljøer, bl.a. Høgskolen i Vestfold – og følges opp av Microtech Inkubator og Innovasjons­senteret.
  • I Trondheim med oppgraderingen av eksisterende laboratorium for å betjene NTNU og næringslivet.

Med finansiering fra blant andre Nærings- og handels­departementet, har SINTEF og Forskningsrådet etter 1998 investert 240 mill. kr i en teknisk-vitenskapelig infrastruktur for forskning og utvikling innen mikro- og nanoteknologi. Prosjektet har hatt tette koblinger mellom næringsliv, universiteter og forsknings­institutter. Det bidrar til å bygge bro over gapet mellom grunnforskning og industrielle anvendelser.

Denne overordnede satsingen skal videreføres. I strategien for IKT-forskningen 2003-2004, fremlagt i januar 2003 innen rammen av eNorge-arbeidet, er mikro- og nanosystemer satt opp som en av sju prioriteter for denne forskningen.

Statens vil således fortsette å støtte aktivt opp om satsingen på mikroteknologi som Microtech Inkubator og Innovasjons­senter er en del av, og der SensoNor er en høyt verdsatt partner. Staten ville imidlertid være en dårlig erstatning dersom det er en internasjonal samarbeidspartner som trengs, og som kan utvikle bedriften og kompetansen videre.

Med hilsen
Ansgar Gabrielsen