Historisk arkiv

Norsk-kinesisk skipsfartsavtale undertegnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Avtalen får betydning for norsk skipsfartsnæring som har omfattende interesser i Kina, sier statssekretær Oluf Ulseth. (4. des. 2003)

Pressemelding

Nr.: 73/03
Dato: 4. desember 2003
Kontaktperson: Seniorrådgiver Torbjørn Mæland, tel. 22 24 04 76

Norsk-kinesisk skipsfartsavtale undertegnet

Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Oluf Ulseth og Kinas visekommunikasjonsminister Weng Mengyong har i dag undertegnet en bilateral skipsfartsavtale som blir viktig for samarbeidet mellom to av verdens maritime stormakter.

- Avtalen får betydning for norsk skipsfartsnæring som har omfattende interesser i Kina. Den vil sikre bedre markedsadgang og gunstigere betingelser for bedrifter innen maritim sektor som har eller ønsker å etablere virksomhet i Kina, forteller statssekretær Oluf Ulseth i Nærings- og handelsdepartementet.

Avtalen som ble undertegnet i Shanghai er fremforhandlet på bakgrunn av et initiativ fra norsk skipsfartsnæring. Den følger i hovedtrekkene skipsfartsavtalen som ble undertegnet mellom EU og Kina i 2002 og gir dermed norske skipsfartsinteresser like gode vilkår som EU-landene. For bedre å kunne ivareta flere sider av skipsfartsforholdet mellom Norge og Kina, dekker avtalen et bredere spekter enn EU-avtalen, bl.a. tradisjonelle konsulære forhold og samarbeid vedrørende ansettelse av sjøfolk.

Avtalen vil bidra til å styrke det norsk-kinesiske samarbeidet om utdanning og ansettelse av sjøfolk. Det er allerede etablert et maritimt treningsakademi i Kina og avtalen vil gi bedre muligheter til å rekruttere kinesiske sjøfolk på norske skip. Avtalepartene er forpliktet til å sikre at mannskap om bord oppfyller internasjonale krav til opplæring og at de har de nødvendige sertifikater.