Historisk arkiv

- Regjeringen vil finne en løsning for Raufoss-pensjonistene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Vi ønsker å finne en ordning med sikte på å rette opp underdekningen i Raufoss ASA-pensjonistenes usikrede krav, og vil fremme en stortingsproposisjon om denne saken til høsten, sier nærings- og handelsminister Børge Brende. (29.06.04)

Pressemelding

Nr.: 40/04
Dato: 28. juni 2004
Kontaktperson: Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Nærings- og handelsminister Børge Brende:

- Regjeringen vil finne en løsning for Raufoss-pensjonistene

- Vi ønsker å finne en ordning med sikte på å rette opp underdekningen i Raufoss ASA-pensjonistenes usikrede krav, og vil fremme en stortingsproposisjon om denne saken til høsten, sier nærings- og handelsminister Børge Brende.

Bakgrunnen er at Raufoss ASA må avvikles etter flere års svak drift og store investeringsoverskridelser. Det på det rene at det ikke er midler til å dekke selskapets kreditorer fullt ut. Dette vil blant annet ramme ca. 500 pensjonister og eldre ansatte i selskapet som har krav på ytelser tilsvarende Statens Pensjonskasse. Dette er ytelser som ikke fullt ut er sikret i pensjonsfond, men som har vært avhengig av løpende innbetalinger fra Raufoss ASA. Disse får i stedet et dividendekrav ved avviklingen.

- Når staten vil medvirke har dette blant annet bakgrunn i en tilsvarende situasjon som oppsto i 1987/88 for pensjonistene ved tidligere A/S Kongsberg Våpenfabrikk, forteller Brende

Den aktuelle saken gjelder medarbeidere som var ansatt i bedriften før 1.10.1969 – da Raufoss tok forbehold om overgang til ny pensjonsordning – og som ønsket å sikre at de ville motta en pensjon på 66 pst med vilkår som i Statens Pensjonskasse. Disse medarbeiderne innbetalte et pensjonsinnskudd på 2 pst av bruttolønn, mens de øvrige ansatte fikk en pensjonsavtale på 60 pst, uten egeninnbetaling. Den sistnevne pensjonistgruppen er fullt ut sikret gjennom innbetalinger til et forsikringsselskap.

- En gruppe AFP-pensjonister og tidligere ledere ved Raufoss ASA blir også rammet. Ved å gi tilskudd til ytelser opp til et pensjonsgrunnlag på 12 G. vil staten medvirke til å finne en løsning også for denne gruppen av tidligere medarbeidere, opplyser Brende.

Den samlede underdekningen ved Raufoss er i størrelsesorden 42 mill. kroner. Staten vil til gjengjeld betinge seg en overføring av pensjonistenes dividendekrav ved selskapets avvikling, som foreløpig er beregnet til rundt 40 – 60 pst.

Et avviklingsstyre, under ledelse av advokat Sjur Lohne, Gjøvik, begynner sitt arbeide den 1 juli.