Historisk arkiv

Innfører byggelånsgaranti for skipsbyggingsindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Regjeringen vil bedre situasjonen for norske skipsverft, og foreslår i statsbudsjettet for 2005 å innføre en egen byggelånsgarantiordning for skipsbyggingsindustrien med en ramme på 2,5 milliarder kroner. (29.09.04)

Pressemelding

Nr.: 52/04
Dato: 29. september 2004
Kontaktperson: Ingrid Braate, mobil 480 60 503

Statsminister Bondevik og næringsminister Brende:

Innfører byggelånsgaranti for skipsbyggingsindustrien

Regjeringen vil bedre situasjonen for norske skipsverft, og foreslår i statsbudsjettet for 2005 å innføre en egen byggelånsgarantiordning for skipsbyggingsindustrien med en ramme på 2,5 milliarder kroner.

Dette fremkom da statsminister Kjell Magne Bondevik og nærings- og handelsminister Børge Brende besøkte Brattvaag verft i Møre og Romsdal onsdag. De vil gjøre norske skipsverft mer konkurransedyktige.

– Norsk skipsbyggingsindustri konkurrerer internasjonalt og har vært gjennom noen tøffe år. En ordning med statlig byggelånsgaranti vil bidra til å styrke norske skipsverfts konkurranseevne, sier statsminister Bondevik.

Han legger vekt på at skipsbyggingsindustrien er viktig for mange lokalsamfunn langs kysten. – I mange tilfeller utgjør skipsverftene sentrale hjørnesteinsbedrifter. Ordningen med statlig byggelånsgaranti vil kunne få særlig stor betydning for mindre verft i distriktene, sier Bondevik.

Næringsminister Børge Brende viser til at skip som bygges ved norske verft, blir stadig mer kompliserte og kostbare.

– Norske skipsverft er blant de fremste i verden til å fremme innovasjon innen bransjen, og har spesialisert seg på bygging av avanserte spesialskip. Det er viktig å bevare den kompetansen de ansatte ved norske skipsverft besitter og ikke miste denne kompetansen til utlandet, sier Brende.

Næringsministeren mener det er viktig å bidra til at norske verft klarer å skaffe til veie tilstrekkelig finansiering ved inngåelse av nye kontrakter. – Gjennom en statlig garantiordning vil norske verft kunne tilby bedre kommersielle finansieringsløsninger, sier Børge Brende.

En vanlig fremgangsmåte i skipsbyggingsindustrien er at kjøper betaler inn rundt 20% av kjøpesummen ved byggestart. Av det resterende beløpet må rundt halvparten byggelånfinansieres. Det er her Regjeringen vil at staten skal garantere for inntil 50% av det enkelte lån eller dellån på proratabasis med en finansinstitusjon.

I statsbudsjettet for 2005 vil Regjeringen foreslå at rammen for garantiordningen settes til 2,5 milliarder kroner. Rammen tar utgangspunkt i en årlig omsetning på om lag 10-12 milliarder kroner. Ordningen forutsettes å gå i balanse på lang sikt og skal administreres av Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK).