Historisk arkiv

Norge og Kina inngår turistavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge og Kina har i dag en inngått en avtale som gjør det mulig for kinesiske turister på gruppereiser å komme til Norge. Fra norsk side ble avtalen undertegnet av nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen og kommunal- og regionalminister Erna Solberg. (03.06.04)

Pressemelding

Nr.: 32/04
Dato: 3. juni 2004
Kontaktperson: Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Norge og Kina inngår turistavtale

Norge og Kina har i dag en inngått en avtale som gjør det mulig for kinesiske turister på gruppereiser å komme til Norge. Fra norsk side ble avtalen undertegnet av nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen og kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

- Med bakgrunn i at en tilsvarende avtale trådte i kraft for EU-området den 1. mai er det nå åpnet for at kinesiske turister kan besøke landene i Schengen området. I avtalen som Norge i dag har inngått med Kina, ligger det store potensialer for norske reiselivsbedrifter, sier nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen.

I følge prognoser fra Scandinavian Tourist Board vil det allerede i løpet av inneværende år komme ca. 70.000 kinesiske turister til de skandinaviske landene. Deretter vil antallet vokse med ca 20 prosent hvert år. Det er forventet at turistene i gjennomsnitt vil tilbringe 2 dager i Norge og 1 dag i de øvrige skandinaviske landene.

Til nå har Norge ikke innvilget turistvisum til kinesiske statsborgere. Visum har kun blitt gitt i forbindelse med forretningsreiser, familiebesøk og såkalte ”technical visits.”

Undertegnelsesseremonien fant sted i Stortinget i forbindelse med at formannen i den kinesiske folkekongressen, Wu Bangguo, besøker Norge. Sammen med Stortingspresident Jørgen Kosmo var folkekongressens president til stede ved undertegningen.