Historisk arkiv

Regjeringen strammer inn vilkårene for lederne i statlige foretak og selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Regjeringen mener det er riktig å stramme inn, sier nærings- og handelsminister Børge Brende. Lønns- og pensjonsvilkår for ledere gir viktige signaler og staten bør gå foran og vise måtehold. (29.06.04)

Pressemelding

Nr.: 39/04
Dato: 28. juni 2004
Kontaktperson: Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, telefon 22 24 01 25

Regjeringen strammer inn vilkårene for lederne i statlige foretak og selskaper

Med bakgrunn i debatten om pensjonsordninger for en del ledere i statlige virksomheter, har Regjeringen besluttet å endre de veiledende retningslinjene for lønns- og pensjonsvilkår for lederne i statlige foretak og selskaper.

- Regjeringen mener det er riktig å stramme inn, sier nærings- og handelsminister Børge Brende. Lønns- og pensjonsvilkår for ledere gir viktige signaler og staten bør gå foran og vise måtehold. Selv om retningslinjene formelt bare gjelder heleide statlige virksomheter, mener Brende at de bør ha en signaleffekt også i andre deler av næringslivet.

Ett av vilkårene som endres, gjelder pensjonsalder. I de nåværende retningslinjene heter det at i den grad det ble avtalt lavere pensjonsalder enn folketrygdens pensjonsalder på 67 år, burde det ikke settes lavere pensjonsalder enn 62 år. Denne er nå satt til 65 år. Vedtas lavere pensjonsalder enn 65 år, skal dette medføre reduksjon i pensjonsnivået.

- Etter de nye retningslinjene bør samlet pensjonsgrunnlag ikke overstige 12 G det vil si kr. 705.336,- i virksomheter som er helt eller delvis finansiert over statsbudsjettet, med mindre konkurransemessige hensyn tilsier det. Dette er svært viktig også med tanke på å opprettholde en moderat linje i lønnsoppgjørene i årene som kommer, opplyser Brende.

Det er fortsatt styret i det enkelte selskap som ansetter adm. direktør og avtaler lønn og andre vilkår. Ledernes vilkår skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende, sammenlignet med tilsvarende virksomhet. De skal fastsettes etter klare kriterier basert på kompetanse, virksomhetens karakter og resultatoppnåelse.