Historisk arkiv

Dopingtester bestod kvalitetstest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Næringsminister Børge Brende var tilstede da Norsk Akkreditering kvalitetstestet Aker universitetssykehus hormonlaboratorium. Idrett er viktig for Norge og gir mulighet for en positiv profilering av Norge og norsk næringsliv. (31.05.05)

Dopingtester bestod kvalitetstest

Næringsminister Børge Brende var med og sjekket at dopingtester utføres riktig ved Aker universitetssykehus. Norsk Akkreditering foretok kvalitetstesting av måten man utøver dopingtester på, og hormonlaberatoriets seksjon for dopinganalyser fikk akkreditering. Laboratoriet er Norges eneste med godkjenning fra World Anti-Doping Agency (WADA).

- Det er viktig at dopingtester utføres riktig. For troverdigheten til idretten generelt og rettssikkerheten for idrettsutøvere spesielt er det viktig at dopingprøvene tas på en forsvarlig måte, og at disse prøvene analyseres i kompetente laboratorier som dette. Akkrediteringen gir en garanti på kvaliteten på prøvetaking og analysene på laboratoriet.

Det sa næringsminister Børge Brende da han gikk rundt å fikk se hvordan Norsk Akkreditering sjekket dopingtester.

Idrett er viktig også for norsk næringsliv . Den er en viktig ”industri” i Norge og gir mulighet for en positiv profilering av Norge og norsk næringsliv.

Bakgrunnen for akkrediteringsordningen er behovet for å gi næringsliv og myndigheter en metode for å kunne dokumentere kvalitet og samsvar med internasjonale krav.

I Norge utføres all akkrediteringsvirksomhet av Norsk Akkreditering. Etaten er uavhengig av økonomiske interesser og upartisk i forhold til aktører i markedene. Norsk Akkrediterings eneste mål er å gjennomføre akkrediteringen på en så god måte at det ikke blir stilt spørsmålstegn ved norske akkrediterte virksomheter og laboratorier.

- Akkreditering representerer derfor en viktig brikke i arbeidet med å fjerne tekniske handelshindringer og derved fremme fri flyt av varer og tjenester på tvers av landegrensene, sier nærings- og handelsministeren.

Akkreditering et kvalitetsstempel

Akkreditering gir en offisiell anerkjennelse. Det betyr at den akkrediterte organisasjonen oppfyller strenge krav til kompetanse, utstyr og metoder på definerte områder. Internasjonalisering, økende tempo innenfor forskning og utvikling og tøffere krav til effektivitet har gitt et økende behov for uavhengige organer som kan bekrefte at leverandøren har den nødvendige kompetansen og forutsetninger for øvrig. Norsk Akkreditering er et slikt organ. I Norge er det nå 129 testlaboratorier som har valgt akkreditering for å sikre kvaliteten på sine laboratorietjenester. For brukere av laboratorietjenester gir akkreditering den nødvendige tryggheten for at virksomheten har gjort det som er mulig for å sikre et pålitelig resultat. Norsk Akkreditering jobber på mange områder som mat, helse, næringsliv og offentlig tilsyn. Norsk Akkreditering inngår i et internasjonalt samarbeid.

FAKTA om Hormonlabortoriet på Aker universitetssykehus

Hormonlaboratoriets Seksjon for dopinganalyser ved Aker universitetssykehus analyserer dopingprøver tatt av norske og utenlandske idrettsutøvere. En forutsetning for godkjenning fra WADA er at de er akkreditert som laboratorium i henhold til internasjonale krav. Laboratoriets akkreditering omfatter analyse av diverse substanser i blod og urin. For denne type laboratorier er det en stor utfordring å til enhver tid være oppdatert på analysemetoder. Laboratoriene utvikler i samarbeid med WADA kontinuerlig analysemetoder for å kunne avsløre nye dopingmidler. Disse metodene skal tas i bruk av de godkjente dopinglaboratoriene så raskt som mulig. Dopede idrettsutøvere skal pustes i nakken. Da Norsk Akkreditering kunne opplyse om at Hormonlaberatoriet fikk ett nytt bevis om at de er akkreditert som et internasjonalt dopinglaberatorium ble de gratulert av næringsministeren.

- Lykke til videre med et viktig arbeid både for idretten og for norsk næringsliv, avsluttet Brende på bedømmingen av laboratoriet.

Les mer om saken på hjemmesidene til Aker universitetssykehus.

Professor Egil Haug, næringsminister Børge Brende og bioingeniør Inger Svendsen
Professor Egil Haug, næringsminister Børge Brende og bioingeniør Inger Svendsen på Aker universitetssykehus hormonlaboratorium.



31. mai 2005