Historisk arkiv

En million flere turister skal trekkes til Norge innen 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Børge Brende og kommunal- og regionalminister Erna Solberg presenterte tirsdag 12. juli Handlingsplan for reiselivsnæringene (pdf 1751kB) på Bryggen i Bergen. (12.07.05)

Pressemelding

Nr.: 35/05
Dato: 12. juli 2005
Kontaktperson: Informasjonsrådgiver Arvid Samland, tel. 93 05 14 58

Handlingsplan for reiselivsnæringene legges fram:

En million flere turister skal trekkes til Norge innen 2010

Nærings- og handelsminister Børge Brende og kommunal- og regionalminister Erna Solberg presenterer i dag Handlingsplan for reiselivsnæringene (pdf 1751kB). Planen skal stimulere til økt verdiskaping og innovasjon i norske reiselivsnæringer. Til sammen øremerkes 21,6 millioner kroner ekstra til tiltak som skal kunne gi bedret konkurranseevne og større lønnsomhet for reiselivsnæringene. I tillegg vil regjeringen satse mer på konkrete tiltak. Profilering, innovasjon, kompetanse og samarbeid er sentrale stikkord.

Reiselivsnæringene i Norge har et stort potensial for vekst. Frem mot 2020 forventes det en fordobling i antall reisende på verdensbasis. Samtidig øker konkurransen om å tiltrekke seg de reisende fordi valgmulighetene blir flere, avstand blir mindre viktig og kostnadene ved å reise er redusert.

- Jeg ønsker å bidra ytterligere til at den positive trenden i reiselivsnæringene skal fortsette og presenterer derfor en Handlingsplan for reiselivsnæringene. Målet er å få til en økning i antall utenlandske besøkende på en million frem til 2010, sier nærings- og handelsminister Børge Brende.

Hvert år skaper reiselivsnæringene i Norge verdier for om lag 60 milliarder kroner. Dette utgjør rundt 4 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt. Målt i antall normalårsverk sysselsatte reiselivsnæringene i alt 125 800 personer i 2003.

Fra 1998 til 2003 falt antall ankomster fra utlandet med 17 prosent, og antall hotellgjestedøgn med 5 prosent. I 2004 snudde imidlertid den negative utviklingen. Antall overnattinger på overnattingsstedene økte med ca. 6 prosent, og antall utenlandske turister som kom til Norge økte med 10 prosent. Til sammen 3,5 millioner utenlandske reisende kom til Norge i 2004. Det ser ut til at den positive utviklingen fortsetter også i 2005.

- Norge har unike kvaliteter knyttet til natur og kultur. Dette gir oss fortrinn i konkurransen om de reisende fordi stadig flere søker opplevelser knyttet til vakker og uberørt natur. Dette må vi utnytte bedre, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

For å bidra til en styrking av konkurranseevne og levedyktighet bevilget Regjeringen 15 millioner kroner ekstra til reiselivsnæringene i revidert nasjonalbudsjett. Nå øremerker nærings- og handelsministeren ytterligere 6,6 millioner kroner til tiltak som skal bidra til at reiselivsnæringene blir i stand til å møte nye utfordringer, og varsler en opptrapping av reiselivssatsingen i årene som kommer.

- Midlene skal anvendes til tiltak innenfor fire områder, hvor en styrket innsats vil kunne gi bedret konkurranseevne og lønnsomhet for reiselivsnæringene: Profilering, innovasjon, kompetanse og samarbeid, sier Børge Brende.

Gjennom tiltakene i denne planen legges det til rette for at reiselivsnæringene skal stå bedre rustet til å innfri forventningene fra dagens og fremtidens reisende. Brende presenter konkrete forslag for å få dette til:

Profilering

  • Utarbeide helhetlig informasjonsmateriell med generell informasjon om Norge som reisemål.
  • Revisjon av merkevarestrategien for markedsføring av Norge som reisemål.
  • Etablere et konsultasjonsforum for reiselivsnæringene i Norge med formål å bidra til revisjonen av strategien for merkevarebygging.
  • Etablere brukerfora for deltakerne i Innovasjon Norges markedsførings-kampanjer i utlandet.
  • Styrking av markedsføringen av Norge som sommerdestinasjon i nærmarkedene Sverige og Danmark i forbindelse med markeringen av unionsoppløsningen.
  • Styrking av markedsføringen av Norge som vinterdestinasjon i hovedmarkedene Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia.
  • Styrking av profileringen av Norge som reisemål i nye markeder som Kina og Russland.
  • Satsning på geoturisme.
  • Revidere visitnorway.com.

Innovasjon

  • Gjennomføre prosjekt om innovasjoner i tjenesteytende næringer som ser nærmere på hvordan innovasjon skjer i reiselivsnæringene.
  • Igangsette prosjekter for utvikling og markedsføring av nye, innovative reiselivsprodukter med fokus på helårsturisme.
  • Arrangere en nasjonal reiselivskonferanse som setter søkelyset på innovasjon, kompetanse og forskning.

Kompetanse

  • Etablere kompetanseutviklingsprogram tilpasset reiselivsnæringenes behov.
  • Etablering av økoturisme-konsept i regi av GRIP, Innovasjon Norge og WWF.
  • Program for strategisk reiselivsforskning med fokus på naturbasert.
  • Utarbeidelse av satellittregnskap for reiselivsnæringene.

Samarbeid

  • Igangsetting av utredningsprosjekt for å finne suksesskriterier for samarbeid innen reiselivsnæringene.
  • Etablering av ”fyrtårnsprosjekt” for å sette fokus på de gode eksemplene på samarbeid om utvikling og markedsføring av tematiske eller geografiske reiselivsprodukter.
  • Medfinansiering i nye, innovative samarbeidsprosjekter i reiselivsnæringene.

Les Handlingsplan for reiselivsnæringene (pdf 1751kB).

Kommunal- og regionalminister Erna Solberg viser nærings- og handelsminister Børge Brende rundt på Bryggen i Bergen.
Kommunal- og regionalminister Erna Solberg viser nærings- og handelsminister Børge Brende rundt på Bryggen i Bergen.