Historisk arkiv

Norsk - finsk avtale om forsyningsberedskap inngått.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Norge og Finland har i Oslo i dag inngått en avtale om opprettholdelse av handel med varer og tjenester i krise- og krigssituasjoner. (15.04.05)

Norsk - finsk avtale om forsyningsberedskap inngått.

Norge og Finland har i Oslo i dag inngått en avtale om opprettholdelse av handel med varer og tjenester i krise- og krigssituasjoner. Hensikten med avtalen er å sikre en så normal vare- og tjenesteflyt som mulig mellom de to landene i alvorlige krise- eller krigssituasjoner.

Avtalen innebærer at landene så langt mulig skal avstå fra bruk av de muligheter de har til å begrense vare- og tjenesteutvekslingen i henhold til EØS-avtalens artikkel 123 c). I tillegg gir avtalen mulighet for å inngå felles beredskapstiltak på sårbare områder. Det legges således til rette for et tverrsektorielt samarbeid med sikte på å styrke landenes samlede beredskap. Avtalen er undertegnet av utenriksministrene Jan Petersen og Erkki Tuomioja. Fra norsk side har Utenriksdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet vært sentrale i utformingen av avtalen.

Tilgangen på varer og tjenester i kriser og sikringen av kritisk infrastruktur ivaretas primært ved hjelp av nasjonale ordninger og tiltak. Strukturelle endringer i næringslivet og økt avhengighet av internasjonal handel gjør at dette ikke alltid er tilstrekkelig. Også på andre områder innenfor samfunnssikkerhetsarbeidet er avhengigheten av samarbeid på tvers av landegrensene større enn tidligere.

Det finnes derfor i dag flere samarbeidsavtaler innenfor krisehåndtering mellom europeiske land. Både Norge og Finland har i mange år hatt et samarbeid med Sverige på forsyningssiden. Det finnes også nordiske avtaler blant annet om industrielt samarbeid om forsvarsmateriell og om helseberedskap. Den avtalen som nå er undertegnet utfyller langt på vei disse sektoravtalene. Den kan fungere som en basis for ytterligere sektoravtaler og er skreddersydd for å møte de krisescenariene som anses mest aktuelle i dag.

Nærmere informasjon om avtalen kan fås ved henvendelse til
UD v/seniorrådgiver Hild Østerberg (tlf. 22 24 39 35), eller
NHD v/avdelingsdirektør Bjørn Tørmo (tlf. 22 24 65 70).

Les pressemelding fra Utenriksdepartementet.


15. april 2005