Historisk arkiv

Profilerer norsk næringsliv i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Eksportportalen nortrade.com blir et viktigere og viktigere hjelpemiddel i den internasjonale profileringen av norsk næringsliv i utlandet. (25.04.05)

Profilerer norsk næringsliv i utlandet

Eksportportalen nortrade.com blir et viktigere og viktigere hjelpemiddel i den internasjonale profileringen av norsk næringsliv i utlandet. Portalen er oppgradert og skal nå brukes på alle utenriksstasjoner. Dette er en unik mulighet for norske bedrifter til å knytte kontakter med det internasjonale markedet.

Nortrade markedsføres som Norges offisielle eksportportal og er et viktig verktøy i arbeidet med å profilere norsk næringsliv i utlandet. Portalen tilbyr informasjon om norske selskap og bransjer og kobler utenlandske kjøpere med norske tilbydere. Nortrade inneholder også en nyhetstjeneste som sprer informasjon om norsk næringsliv til internasjonale kanaler. Via portalen kan norske eksportører på en enkel måte profilere seg internasjonalt og få direkte kontakt med kunder i utlandet.

- Vi lever i en verden med økende globalisering, og vi trenger verktøy som kan hjelpe oss til å nå ut til det internasjonale markedet. Nortrade er et slikt verktøy. Portalen er et viktig hjelpemiddel i internasjonaliseringen av norsk næringsliv fordi den gir unike muligheter for utenlandske bedrifter til på en rask og enkel måte å komme i kontakt med relevante norske bedrifter. Samtidig har norske bedrifter en unik mulighet til å få vist seg frem i utlandet, sier nærings- og handelsminister Børge Brende.

Nortrade inneholder et register over norske produsenter og eksportører per bransje og region. Totalt 3500 norske bedrifter i 30 ulike bransjer er registrert med kontaktinformasjon og informasjon om bedriftenes produkter og tjenester. Nortrade kobler de norske eksportørene med internasjonale kunder og presenterer forespørsler som kommer fra kundene. Selskapenes produkter er indeksert med internasjonale koder slik at det skal være enkelt for de utenlandske aktørene å finne relevante produkter/selskap.

De 30 bransjene har i tillegg hver sin bransjeside. Portalen drives kommersielt og har ca. 300 medlemsbedriftene som hver betaler 7500 kr i året i medlemskapsavgift. Medlemsbedriftene kan få lagt ut informasjon om f.eks bedriftsprofil, datterselskap og nyheter om selskapet i tillegg til standardinformasjonen.

- En god utnyttelse av nortrade.com forutsetter at bedriftene selv tar initiativ og bruker portalen aktivt. Enhver ny bedrift bidrar med verdifull informasjon og øker dermed verdien av portalen både for potensielle brukere og også for seg selv. Jeg vil derfor oppfordre alle til å benytte seg av de mulighetene portalen har. Innovasjon Norge er blant dem som har sett verdien av å bruke nortrade.com, og portalen blir en viktigere og viktigere del av selskapets internasjonale arbeid, sier Brende.

Innovasjon Norge har som mål å bidra til økt internasjonalisering i norsk næringsliv. Nortrade.com er et av de viktigste verktøy i selskapets arbeid med å profilere norsk næringsliv i utlandet. Portalen vil bli en enda mer sentral del av arbeidet, ettersom portalen heretter skal brukes ved alle norske utenriksstasjoner.

Portalen favner et bredt spekter av bedrifter og bransjer, og den er basert på og utnytter ny teknologi. Norge ligger langt fremme på dette området. Ingen av de andre nordiske landene har tilsvarende portaler med et slikt omfang og interaktivitet. Videreutvikling er viktig for å sørge for at Norge beholder sin ledende posisjon på området.

I tillegg til å bidra med kontaktinformasjon, inneholder portalen også nyheter om norsk næringsliv. Via portalen blir det også sendt ut informasjon om f.eks nye norske produkter og kontraktsutlysninger til relevante internasjonale nyhetsutgivere og internettsider. Antallet unike besøkende forventes å bli ca. 1 million i 2005. Den største andelen besøkende komme fra USA, Nord-Europa og Sør-Asia.

Nortrade har hatt en enorm vekst det siste året med over 300 % økning i antall besøk. I dag er nærmere 100 000 besøkende inne på Nortrade hver måned for å søke etter informasjon om norske leverandører av varer og tjenester og av disse er 85 % fra utlandet.

Børge Brende og Bård Eker studerer nortrade.com.



Nærings- og handelsminister Børge Brende besøkte fredag 22. april båtprodusenten Hydrolift som nylig har fått en interessant henvendelse gjennom Nortrade om eksport/representasjon i Irland. Til høyre på bildet er adm.dir. Bård Eker.

Se også Hydrolifts hjemmesider.


25. april 2005