Historisk arkiv

Små innovative foretak og entreprenørskap i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Åpningsinnlegg på Nordisk Industrifonds konferanse i Oslo 15.-16. oktober 2002

Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen

Små innovative foretak og entreprenørskap i Norden

Åpningsinnlegg på Nordisk Industrifonds konferanse i Oslo 15.-16. oktober 2002

  • Norge har som kjent formannskapet i Nordisk Råd i 2002. Som leder for det Nordiske Ministerrådet for Næring i denne perioden er det spesielt hyggelig for meg å representere Ministerrådet i forbindelse med denne konferansen.
  • Initiativet til konferansen er en oppfølging av et forslag fra Nordisk Råds Europautvalg om et ” Nordisk Charter for små innovative virksomheter, entreprenører og selvstendige oppfinnere”.
  • I forslaget til charter ligger det en forpliktelse for de nordiske regjeringer om å legge forholdene til rette for å styrke innovasjon og entreprenørskap i Norden samt arbeide for å etablere rammebetingelser, både administrativt og gjennom lovgivning, som skal virke stimulerende på gründernes og bedriftenes utviklingsvilkår nasjonalt og regionalt i Norden.
  • Nordisk Råd vedtok under sin sesjon i København i fjor høst å anbefale at de nordiske lands regjeringer vedtar dette charteret og at charterets målsettinger integreres i fremtidige næringspolitiske initiativ fra Nordisk Ministerråds side. I tillegg skulle det holdes en konferanse som setter fokus på ”hvordan skape best mulige rammebetingelser for Charterets målgruppe – som er de små innovative virksomheter, entreprenører og selvstendige oppfinnere.”
  • De nordiske næringsministrene har nå vedtatt charteret og jeg har bedt Nordisk Industrifond som arrangerer denne konferansen om å distribuere teksten til deltagerne på konferansen. Charteret konstaterer at små innovative virksomheter og entreprenørskap er en drivkraft i de nordiske og andre lands økonomi når det gjelder bedring av konkurranseevnen, og å sikre høy sysselsetting og økonomisk vekst.
  • I tillegg til en mer generell tilrettelegging, skal regjeringene arbeide for å koordinere og styrke finansieringsmulighetene for de små innovative bedriftene og bidrar til innovasjon, etablering, ekspansjon og markedsføring av nye produkter.
  • Vår fremtidige verdiskaping avhenger i betydelig grad av innovasjon og entreprenørskap. Charteret fokuserer derfor på betydningen av at det på tidlige skoletrinn gis undervisning om disse temaene.

--------------------- -------------------- ------------------------

  • De nordiske land tar del i en global og kunnskapsbasert økonomi. Skal vårt næringsliv kunne hevde seg i den stadig tøffere internasjonale konkurransen, må det vise evne til innovasjon. Et innovativt næringsliv er et verdiskapende næringsliv. Derfor er også innovasjon nødvendig for at fellesskapet skal få de ressursene det trenger til å oppfylle mer overordnede velferdspolitiske mål.

Innovasjon er blitt et moteord og det er lett å legge likt og ulikt inn i begrepet. Når vi snakker om nye ting er det alltid nyttig å si litt om hva vi legger i de begrepene vi bruker. La meg si litt om innovasjon:

Det å innovere er, for oss, å ta i bruk nye eller bedre produkter og tjenester, gjennom for eksempel

  • alle typer produktutvikling
  • organisatorisk fornyelse,
  • endrede markedsstrategier eller
  • endring i produksjonsprosesser

Innovative bedrifter er lærende bedrifter. Menneskers kompetanse og læring er dermed avgjørende for utviklingen av både

  • enkeltbedrifters konkurransefortrinn og
  • dynamiske næringsmiljøer

En innovativ kultur vil legge grunnlaget for nyskaping og lønnsomhet. Derfor ønsker vi at vår kultur skal bli mer tolerant overfor folk som ønsker å prøve ut nye ideer. Vi må gi folk som mislykkes i sine ærlige forsøk en ny sjanse – ikke minst fordi de har lært veldig mye på veien. I USA er det et adelsmerke å ha prøvd og feilet i utvikling av egen bedrift – i Norden regnes det nesten som suspekt.

Bidrag fra små bedrifter representerer en svært viktig del i utviklingen av innovative produkter og prosesser – også fordi de fungerer som bidragsytere til større virksomheter. De små bedriftene har stor fleksibilitet og omstillingsevne, noe som er en viktig forutsetning for økt konkurranseevne og fremtidig verdiskaping. De viktigste bedriftene i fremtiden er sannsynligvis enten små i dag eller ikke født ennå.

Bedriftenes aktiviteter og beslutninger skjer i samvirke med en rekke aktører:

  • kunder og leverandører,
  • myndigheter på flere nivåer,
  • finansinstitusjoner
  • utdanningsinstitusjoner og
  • forskningsinstitusjoner

for å nevne noen.

Alt dette utgjør de omgivelsene – eller det innovasjonssystemet – bedriftene tar del i og innoverer i.

Mange politikkområder har betydning for innovasjon. Til forskjell fra tidligere ser man nå et tydelig behov for å etablere en politikk som er sektorovergripende og som makter å se ulike politikkområder i sammenheng. (Den norske) Regjeringen besluttet derfor nylig å utarbeide en handlingsplan for en helhetlig innovasjonspolitikk. En slik politikk vil inkludere rammebetingelser for innovasjon bl.a. gitt gjennom

  • lover og regler,
  • skatte- og avgiftspolitikk,
  • miljøpolitikk,
  • konkurransepolitikk og
  • arbeidsmarkedspolitikk.

Den læring som ligger til grunn for innovativ virksomhet stiller dessuten krav til den kompetanse og kreativitet vi utvikler blant annet gjennom utdannings- og forskningspolitikken. I tillegg kommer selektive virkemidler som har til formål å direkte stimulere næringslivets innovasjonsevne og innovasjonsaktivitet.

Alle disse politikkområdene påvirker de muligheter bedriftene har. Fordi innovasjon oftest skjer på en lokal arena, men med nødvendige koblinger til regionale, nasjonale og internasjonale miljøer, er det viktig å være klar over at alle disse politikkområdene både har nasjonale og regionale virkefelt.

  • De nordiske landene har mange gode forutsetninger for å lykkes i konkurransen på den internasjonale arenaen. Blant annet er det gjort betydelige investeringer i utdanning og fysisk infrastruktur. Vi har med glede sett hvordan nordiske bedrifter har lansert spennende produkter og åpnet nye markeder, jorden rundt.
  • Globaliseringen av økonomien har bidratt til en internasjonalisering også av den næringspolitiske agendaen. Ikke bare Nordisk Råd, men også EU og OECD har satt et sterkt fokus på hva som skal til for å skape en helhetlig politikk som legger til rette for innovasjon.
  • Det er naturlig å avslutte mitt innlegg med å vise til Charteret som gir anvisning på hvordan de nordiske myndigheter ønsker å utvikle den fremtidige innovasjonspolitikk i Norden. Vi har tro på at denne politikken vil bidra til økt verdiskaping i Norden – som nå for alvor tar steget inn i kunnskapssamfunnet.
·
  • Jeg ønsker deltagerne lykke til med konferansen som tar opp mange spennende forhold som bidrar til innovasjon og entreprenørskap. Takk for oppmerksomheten.