Historisk arkiv

Statskapitalisme uten grenser v/Oluf Ulseth

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statssekretær Oluf Ulseth (H), Nærings- og handelsdepartementet

Statskapitalisme uten grenser

Innlegg i Dagens Næringsliv 13. mai 2003

Nok en gang lanseres idéen om et statlig strukturfond, for å øke det statlige eierskapet i norsk næringsliv. Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet synes tydeligvis ikke det er nok at det offentlige (i følge FNH) allerede eier ca 40% av alt næringsliv i Norge. Skal vi få et uavhengig og konkurransedyktig næringsliv må idéen om at politikere skal plukke vinnerbedrifter for statlig gunst og kapital forkastes.

Det vil over tid svekke norsk næringslivs konkurranseevne dersom tilgangen til statlig kapital i denne størrelsesorden skjer på helt andre vilkår enn i kapitalmarkedet for øvrig. Skal vi la bedrifter som lykkes med sin lobbystrategi få kapital, fremfor de som lykkes med sin kommersielle strategi? Sporene skremmer, langt ut over IT Fornebu, når det gjelder politikernes manglende evne til å velge vinnere.

Fremskrittspartiets nyvunne tro på staten som kapitalist synes uten grenser. Selv Sosialistisk Venstreparti er overveldet. Et strukturfond har alle muligheter i seg til å bli en svært dårlig forvaltning av fellesskapets ressurser. Carl I Hagen forteller den ene dagen at forvaltningen av et slikt fond skal være profesjonell, for den neste dag å fortelle hvilke bedrifter som skal kjøpes og hvilke næringer det skal satses på. Hagens eget forslag om å grunnlovsfeste at oljeformuen skulle gå til pensjoner, for å hindre at politikere brukte pengene til andre formål, er åpenbart kun et svunnet minne.

Vi trenger et mangfold av eiere i norsk næringsliv. Et viktig bidrag for å sikre norsk privat eierskap er at folk og bedrifter får beholde mer av sine egne penger gjennom lavere skatter og avgifter. Og hvordan skulle det gå med norsk næringsliv dersom vi skulle følge Hagens fremmedfrykt for utenlandsk kapital ? Det er allerede en utfordring når norske bedrifter i fjor valgte å investere syv ganger så mye i utlandet som det utenlandske bedrifter investerte i Norge. Jo flere som etterspør norske aksjer, jo mer blir selskapene verdt, og da blir det billigere å hente inn egenkapital til ny vekst. Det er derfor en stor bjørnetjeneste for norsk næringsliv når Carl I Hagen bidrar til å skremme utenlandske investorer fra Norge.

Det skal være attraktivt å utvikle, drive og eie bedrifter i Norge, men økt statlig eierskap løser ikke de næringspolitiske utfordringene i norsk næringsliv. Gjennom en ansvarlig økonomisk politikk blir renten lavere og konkurranseevnen styrket. Vi trenger å utvikle et fremtidsrettet næringsliv gjennom økt satsing på kunnskap, entreprenørskap og vekst, med god markedsadgang i Europa.