Historisk arkiv

Lønnsom virksomhet trenger ikke subsidier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Børge Brende

Lønnsom virksomhet trenger ikke subsidier

Debattinnlegg i Aftenposten 4. juli 2004

Subsidier, forskjellsbehandling og selektive næringstiltak representerer ikke fremtiden for norsk næringsliv. Tvert imot; ulønnsom virksomhet bør ikke få støtte. Lønnsom virksomhet trenger ikke støtte. Det som er viktig er å skaffe alt norsk næringsliv gode, forutsigbare og generelle rammebetingelser. Skal norske bedrifter kapre markedsandeler, kan vi ikke stille oss slik at de starter ti meter bak sine konkurrenter på 60-meteren.

Med et høyt kunnskapsnivå og en unik ressursrikdom er Norge et land fullt av muligheter. Det fulle og hele potensial ved disse mulighetene tas bare ut dersom vi er innovative og nyskapende. I dag bruker vi betydelige ressurser til å utvikle ny kunnskap. De offentlige bevilgningene til forskning er økt med 2,8 milliarder under denne regjeringen. Men forskning alene garanterer ikke for økt verdiskaping. Vi kan ikke bare skape kunnskap av kroner, vi må også skape kroner av kunnskap.

Å kommersialisere kunnskap er krevende. Både studenter og forskere, bedrifter og gründere må være kreative og ha bred kompetanse innen flere fagområder. Vanskelige regler, unødvendige handelshindringer og lite konkurranse mellom bedriftene hindrer oss i å være innovative og tenke kommersielt. Slike hindringer må fjernes. Siden 2002 har vi gitt ca. 4 milliarder kroner i skattefradrag for forsknings- og utviklingsprosjekter i bedriftene. De ser mulighetene og gjør noe med dem. Kanskje er det disse bedriftene som vil skape morgendagens verdier.

For å omdanne kunnskap til nye tjenester og produkter må ikke særnorske økonomiske rammevilkår stå i veien. En forsiktig bruk av oljepenger og kontroll med lønnsveksten i samarbeid med partene i arbeidslivet har gitt rekordlavt rentenivå og redusert kronekurs til glede for hardt pressede eksportbedrifter. Synker kronekursen 10 prosent, øker bedriftens inntekt tilsvarende for hvert produkt den selger. Ett prosentpoeng lavere rente tilsvarer 15 milliarder i reduserte renteutgifter for norske bedrifter og husholdninger - de to siste årene er renten satt ned mer enn 5 prosentpoeng.

I tillegg har Regjeringen så langt gitt nær 20 milliarder i skattelettelser, i hovedsak til næringslivet. Regjeringen legger opp til ytterligere 12 milliarder i lettelser i forslaget til skattereform og vil fjerne formuesskatten og redusere personbeskatningen. Dette vil øke investeringene i næringslivet og gjøre det lettere å lykkes med nye ideer.

Norge skal bli et av verdens mest nyskapende land. Nyskaping og omstilling gir ikke usikkerhet, men trygghet. Da Henry Ford introduserte T-Forden, måtte han ikke betale erstatning til hestedrosjene. Gjennom sin nyskaping økte han velferden. Uten omstilling og forandring forvitrer velferden. Trygghet er å hele tiden fornye økonomien for å øke verdiskapingen - og bevare velferden.