Historisk arkiv

Nasjonalt helsenett og ny IT-plan for helsesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- I Norge kan vi være stolte av å ha de beste plasseringer internasjonalt med hensyn til tilgang til teknologi. Men vi har fortsatt betydelige utfordringer når det gjelder å utnytte fortrinnene våre, til innovasjon, til nye tjenester og til vekst, sa IT-minister Ansgar Gabrielsen på lanseringen av nasjonalt helsenett og ny IT-plan for helsesektoren 10. mars.

Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen

Nasjonalt helsenett og ny IT-plan for helsesektoren

Lanseringen 10. mars 2004

Som IT-minister og ansvarlig for eNorge-planen er det hyggelig å være med på denne markeringen. Gjennom eNorge-planen skal vi bidra til å realisere de mulighetene som anvendelse av IT gir på alle samfunnsområder.

I Norge kan vi være stolte av å ha de beste plasseringer internasjonalt med hensyn til tilgang til teknologi. Men vi har fortsatt betydelige utfordringer når det gjelder å utnytte fortrinnene våre, til innovasjon, til nye tjenester og til vekst. Vi må bli bedre til å ta ut gevinstene og høste resultater. Skal vi kunne sikre fremtidige generasjoners velferd er vi avhengige av økt verdiskaping og bedre innovasjonsevne. For regjeringen, og i mitt eget departement, markerer 2004 derfor starten på en maraton for innovasjon.

Arbeidet for økt innovasjonstakt omfatter også offentlig sektor, og bruk av IT utgjør en viktig del av moderniseringsarbeidet:

  • IT skal bidra til mer effektiv utnyttelse av ressursene
  • IT skal bidra til forenkling for brukerne, så vel som internt i administrative og faglige prosesser.

Helse- og sosialsektoren er helt vesentlig i så måte, og de potensielle gevinstene av å ta i bruk alle IT-verktøyene er store og klare. Elektronisk samhandling kan styrke og effektivisere samarbeidet mellom ulike fagområder og forvaltningsnivåer i helse- og sosialsektoren, bedre kontakten med pasienter, pleietrengende og klienter, og ikke minst styrke kvaliteten på tjenestene. Og samtidig ligger det muligheter for store økonomiske besparelser, og bedrer helsetilbudet. Vi får altså både i pose og sekk: bedre tjenester og lavere kostnader. Men dette fordrer en aktiv innsats fra mange aktører og på mange nivåer.

Som IT-minister blir jeg likevel litt utålmodig: Til tross for store summer til investering i og utvikling av informasjonsteknologi og tjenester, synes det fortsatt å være vanskelig å dokumentere effektene av IT-investeringer. Skal gevinstene av IT-investeringer i helse- og sosialsektoren virkelig realiseres, er vi avhengig av god tilgang på kompetanse, både teknologisk og organisatorisk. Det er en utfordring å skape en helsesektor som er i stand til aktivt å samhandle elektronisk, på tvers av ulike nivåer, mellom pasienter og behandlere. Dette er en utfordring til dere som er samlet til denne konferansen.

Det å endre arbeidsprosesser og rutiner er likevel kanskje den største utfordringen. Det er faktisk slik at opptil 90% av ressursinnsatsen som følger en vellykket IT-implementering ofte ligger i kompetanse og organisasjonsutvikling.

Dette er utfordringer vi må ha fokus på for å kunne høste gevinstene også av det nasjonale helsenettet.

Lykke til med konferansen og IT-implementeringen

Takk for meg.