Historisk arkiv

En næringspolitikk som virker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Det går meget bra i norsk næringsliv. Vi opplever nå tidenes gründerboom med rekordmange nye bedrifter. I fjor satte vi ny norsk eksportrekord. Investeringene øker og arbeidsledigheten synker, sier næringsminister Brende i et innlegg i Dagens Næringsliv. (09.06.05)

En næringspolitikk som virker

Innlegg av nærings- og handelsminister Børge Brende (h) i Dagens Næringsliv 9. juni 2005.

Ap-nestleder Hill-Marta Solberg påstår 7. juni at ”vi har en næringsminister uten noen aktiv næringspolitikk”. Det tar jeg med stor ro. Hun anklager meg egentlig for å ikke føre en gammeldags sosialdemokratisk næringspolitikk. Til gjengjeld fører vi en næringspolitikk som virker.

Det går meget bra i norsk næringsliv. Vi opplever nå tidenes gründerboom med rekordmange nye bedrifter. I fjor satte vi ny norsk eksportrekord. Investeringene øker og arbeidsledigheten synker.

Og så roper Ap om en ny kurs! For å ”reparere” det som er i orden? Hva er Aps ”aktive” næringspolitikk, er det som Jens Stoltenberg sier at ”tilskudd til bedriftene er mer treffsikkert enn generelle skattelettelser”?

Vi tror en ansvarlig økonomisk politikk, gode generelle rammevilkår, skattelettelser, satsing på utdanning, forskning, forenkling og innovasjon, veibygging og konkurranse i markedet betyr langt mer for næringslivet enn selektive støttetiltak til bedrifter som går dårlig.

Regjeringen fører en fremtidsrettet næringspolitikk. Skatten på norsk eierskap skal bort, skole og utdanning reformeres, det er lagt frem planer for å styrke realfagene og entreprenørskap i utdanningen. Universiteter og høyskoler har fått økt ansvar for å kommersialisere forskning og oppfinnelser. Det opprettes nye såkornfond som vil skaffe ny risikokapital til innovative bedrifter.

Nei, vi har ikke en gammeldags sosialdemokratisk næringspolitikk som øker skattebyrden med den ene hånden, for å gi tilskudd med den andre. Vi har en næringspolitikk som virker.


9. juni 2005