Historisk arkiv

Norge vil redusere oljeproduksjonen med 100 000 - 200 000 fat per dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 145/01
Dato: 22.11.2001
Kontaktperson: Ingvild T. Haug, 22 24 61 07

Norge vil redusere oljeproduksjonen med 100 000 – 200 000 fat per dag

- Regjeringen tar sikte på å begrense norsk oljeproduksjon med i størrelsesorden 100 000 – 200 000 fat per dag, dersom OPEC og viktige oljeeksporterende land utenfor OPEC reduserer produksjonen. Bakgrunnen for begrensningen i produksjonen er det betydelige fallet i oljeprisen som har funnet sted den senere tid og muligheten for ytterligere prisfall dersom ikke tiltak iverksettes, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

- Erfaringene fra 1998/99, da oljeprisen falt helt ned til 10 USD, viser at det kan ta lang tid å gjenopprette pris- og markedsstabiliteten. Derfor er det nå viktig å handle før situasjonen forverres ytterligere, fremholder Einar Steensnæs

Oljemarkedet har svekket seg betydelig de siste månedene. Det er stagnasjon i verdensøkonomien og etterspørselen etter olje viser nesten ingen vekst. Samtidig er produksjonskapasiteten i verden under gradvis oppbygging. Dersom ikke verdens oljeproduksjon nå reduseres, vil ubalansene i oljemarkedet forsterkes og oljelagrene øke ytterligere. Økende lagre av olje vil føre til at oljeprisen vil falle videre.

Norge har som mål stabile oljepriser på et nivå som er akseptabelt for både oljeimporterende og -eksporterende land. En har som mål å unngå lave priser som kan svekke produsentlandenes økonomier, men også svært høye priser som kan skade utviklingen i verdensøkonomien.

- Utviklingen i oljemarkedet kan undergrave målet om prisstabilitet på et rimelig nivå, sier statsråd Steensnæs.

- OPEC har hatt et prismål på mellom 22 og 28 USD. I dagens økonomiske situasjon synes dette prismålet urealistisk høyt, fremholder Steensnæs.

- Forvaltningen av petroleumsressursene, skatte- og avgiftsinngangen og effekten på norsk økonomi av lave priser tilsier at Norge bør bidra til å stabilisere oljeprisen, sier olje- og energiministeren

Norge vil ha dialog med andre produsentland, for å sikre at forutsetningene for norske tiltak er tilstede.

Norge vil iverksette tiltak når andre produsentland, inklusive OPEC, reduserer produksjonen. En vil da også bestemme størrelse og tidsmessig innfasing av tiltakene.

De norske tiltakene er ensidige og ikke direkte knyttet til andre lands produksjonsregulering. Regjeringen legger til grunn at de norske tiltakene kan oppheves på kort varsel dersom andre land ikke gjennomfører de kutt som er kunngjort eller dersom markedssituasjonen og prisutviklingen skulle tilsi det.