Historisk arkiv

Vannkraftkonsesjoner og hjemfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 44/02
Dato: 19.04.02

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Vannkraftkonsesjoner og hjemfall

Olje- og energidepartementet får utredet regelverket om vannkraftkonsesjoner og hjemfall * av kraftverk til staten. Utredningen er knyttet opp mot ressursbruk og konkurranse i kraftsektoren, offentlige inntekter og vår langsiktige nasjonale handlefrihet. Spørsmålet om videreføring av hjemfall av vannfallsrettigheter står her sentralt.

-Ved å videreføre hjemfall i en eiernøytral form styrkes myndighetenes langsiktige handlingsrom med hensyn til ressursforvaltning, eierskap og offentlige inntekter. Samtidig vil det legge til rette for økt effektivitet og verdiskapning i kraftsektoren, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

-Jeg har derfor kommet til at alle konsesjonærer pålegges vilkår om hjemfall. Dette kan best innføres ved at alle offentlige konsesjoner gjøres tidsbegrensede med hjemfall 60 år etter at loven blir endret.

Olje- og energidepartementet tar derfor sikte på å legge frem en proposisjon for Stortinget til høsten med endringer av regelverket for vannkraftkonsesjoner og hjemfall.

EFTA Surveillance Authority (ESA) har tatt opp med norske myndigheter at bestemmelser om tidsbegrensede og tidsubegrensede vannkraftkonsesjoner ikke er i samsvar med EØS-avtalen. En lovendring med innføring av eiernøytralt hjemfall for alle konsesjonærer vil fjerne den forskjellsbehandlingen ESA hevder er i strid med EØS-avtalen.

Olje- og energidepartementet mener at spørsmålet om nasjonal styring og kontroll med vannkraftressursene faller utenfor avtalens virkeområde. Uavhengig av dette syn har Olje- og energidepartementet i dag sendt brev til ESA hvor det redegjøres for arbeidet med en lovendring. Overvåkningsorganet blir samtidig bedt om å stille saken i forhold til EØS-avtalen i bero inntil Stortinget har behandlet lovendringen.

* Hjemfall innebærer at vannfallet med kraftverk tilfaller staten vederlagsfritt ved utløp av konsesjonsperioden.