Historisk arkiv

Aktivitetsnivået på norsk kontinentalsokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Hver stein skal snus for å se hvordan vi kan sikre en langsiktig utviklingsbane for norsk petroleumsvirksomhet, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs (04.03.03)

Pressemelding

Nr.: 18/03
Dato: 04.03.2003

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Aktivitetsnivået på norsk kontinentalsokkel

- Hver stein skal snus for å se hvordan vi kan sikre en langsiktig utviklingsbane for norsk petroleumsvirksomhet, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs. I kraft av sin posisjon som leder for Topplederforum har han nedsatt en prosjektgruppe som skal se på aktivitetsnivået på sokkelen.

-Dette handler om mer enn å utnytte ressursgrunnlaget på sokkelen. Det handler om å opprettholde og videreutvikle en levedyktig industri, og jeg har forhåpninger om at industri og myndigheter kan finne nye, kreative veier å gå, sier olje- og energiministeren. Investeringsnivået er fortsatt høyt – rundt 65 milliarder kroner i 2003 – og vil ligge på dette nivået et par år til. Utfordringen blir å etablere prosjekter som sikrer ytterligere aktivitet i årene deretter.

Statsråden understreker at Topplederforum, som er en møteplass for topplederne i departementene, fagforeningene, bransjeorganisasjonene, forskningsinstitusjonene og industrien rundt oljesektoren, er en naturlig initiativtaker og drivkraft i dette arbeidet.

Prosjektgruppen skal blant annet se nærmere på arealtilgang, rammebetingelser, småfeltutfordringer, senfaseproduksjon, kostnadsstrukturer, beslutningsprosesser og teknologibehov. Gruppen skal presentere sine anbefalinger innen sommeren 2003.

Regjeringen har en klar målsetting om å realisere ressurspotensialet på norsk sokkel og videreutvikle den norskbaserte olje- og gassindustrien. Dette målet har regjeringen illustrert med den langsiktige utviklingsbanen i siste oljemelding.

-En forutsetning for å realisere en langsiktig utviklingsbane er at funn omsettes i kostnadseffektive utbygginger. Regjeringen legger også stor vekt på forsvarlig gjennomføring av konsesjonstildelinger på norsk sokkel. Det er viktig å vurdere konsekvensene av nye utvinningstillatelser for andre viktige samfunnsinteresser, ikke minst fiskerinæringen og miljøet. Slike vurderinger inngår som et naturlig element i det arbeidet som gjøres i forbindelse med nye tildelinger, sier Steensnæs.

For mer informasjon om medlemmene i Topplederforum og Regjeringens konsesjonspolitikk, se vedlagte bakgrunnsmateriale:

Vedlegg 1Regjeringens konsesjonspolitikk

Vedlegg 2Topplederforum: en møteplass for KonKraft