Historisk arkiv

Ny satsing på fjernvarme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen foreslår derfor en egen satsing på utbygging av infrastruktur for varme. Målet er å utløse et potensial for økt fjernvarmekapasitet på 4 TWh per år i løpet av en femårsperiode. (19.12.03)

Pressemelding

Nr.: 139/ 03
Dato: 19.12.2003

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Ny satsing på fjernvarme

Økt fjernvarmekapasitet legger til rette for fleksibel bruk av elkjeler og miljøvennlige varmekilder. Regjeringen foreslår derfor en egen satsing på utbygging av infrastruktur for varme. Målet er å utløse et potensial for økt fjernvarmekapasitet på 4 TWh per år i løpet av en femårsperiode.

- Økt fjernvarmekapasitet vil styrke forsyningssikkerheten og gi et bedre grunnlag en miljøvennlig omlegging av energiforsyningen, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Regjeringen vil komme tilbake til utformingen av en støtteordning for investeringer i fjernvarmerør i budsjettet for 2005. På lik linje med elnettet er det store grunnlagsinvesteringer forbundet med infrastruktur for varme, og det er usikkerhet knyttet til det fremtidige kundegrunnlaget. Resultatet blir at det i mange tilfeller er vanskelig å skaffe nødvendig finansiering og de første kundene som må til for å starte en utbygging.

- En egen ordning for investeringer i fjernvarmerørvil legge til rette for ytterligere økt fjernvarmekapasitet på lengre sikt. Når infrastrukturen i et område først er etablert, vil denne ofte kunne bygges ut videre til moderate kostnader, sier Steensnæs.

Satsingen på økt fjernvarmekapasitet vil være et nytt virkemiddel, i tillegg til den etablerte innsatsen rettet mot miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i regi av Enova. Se egen pressemelding om Energifondet og Enova.

Fjernvarme er en teknologi for å forsyne varmt vann eller damp fra en sentral varmekilde til husholdninger, næringsbygg og andre forbrukere. Fjernvarme benyttes hovedsaklig oppvarming av bygninger og tappevann.