Historisk arkiv

Høyt kostnadsnivå på norsk kontinentalsokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Det høye kostnadsnivået er en sentral utfordring for å sikre langsiktig aktivitet og verdiskaping på norsk kontinentalsokkel. (11.05.04)

Pressemelding

Nr.: 39/04
Dato: 11.05.2004

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Høyt kostnadsnivå på norsk kontinentalsokkel

- Det høye kostnadsnivået er en sentral utfordring for å sikre langsiktig aktivitet og verdiskaping på norsk kontinentalsokkel. Regjeringen støtter næringen i arbeidet med å redusere kostnadene. Jeg vil ta initiativ til en gjennomgang av myndighetsreguleringen for petroleumsvirksomheten, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Kostnadsnivået på norsk kontinentalsokkel er svært høyt. Sammenligninger med andre petroleumsprovinser som også har krevende geografiske, klimatiske og geologiske forhold bekrefter dette høye kostnadsnivået. Kostnadsnivået har blitt etablert gjennom prosesser og avtaler mellom aktørene innenfor industrien i perioder med store produksjonsvolumer og gode energipriser. Deler av den offentlige reguleringen av næringen preges også av at petroleumsvirksomheten har hatt større evne til å bære kostnader enn andre næringer.

Studier som er omtalt i oljemeldingen konkluderer med at det er betydelige potensialer for kostnadsreduksjoner innenfor ulike aktiviteter på norsk kontinentalsokkel. Spesielt stort er potensialet innenfor boreområdet, som blir en stadig viktigere kostnadskomponent.

Et høyt kostnadsnivå bidrar til for lav leteaktivitet og for liten innsats for økt utvinning. Kostnadene må reduseres for at mer aktivitet skal bli lønnsom.

Norsk kontinentalsokkel konkurrerer med andre regioner med store petroleumsressurser, og med dagens kostnadsnivå vil vi på sikt ha problemer med å tiltrekke oss investorer.

Partene i næringen har et hovedansvar for det krevende arbeidet med å redusere det høye kostnadsnivået. Det er derfor i stor grad opp til partene selv å forbedre den utviklingen i kostnadsnivået en har sett i de senere årene. Gjennom stortingsmeldingen ønsker regjeringen å sette kostnadsutfordringene på dagsorden, og støtte opp under industriens bestrebelser med å redusere kostnader.

Regjeringen har i tillegg varslet en gjennomgang av regelverket for petroleumsvirksomheten. Det er viktig å opprettholde de strenge kravene til ytre miljø og helse, arbeidsmiljø og sikkerhet (HMS). Norge skal være et foregangsland på disse områdene. Samtidig er det blitt enda viktigere å påse at de høye kravene blir oppfylt på en kostnadseffektiv måte, det vil si at vi får mest mulig igjen for de ressursene som settes inn i tiltak knyttet til HMS og ytre miljø.