Historisk arkiv

Gassco skal koordinere drøftinger om gassrør til Grenland og Trøndelag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Gassco har fått i oppdrag å forberede konkrete drøftinger med industrien i Grenland og i Trøndelag om rørløsninger for transport av gass. (29.04.05)

Pressemelding

Nr.: 56/05
Dato: 29.04.2005

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Gassco skal koordinere drøftinger om gassrør til Grenland og Trøndelag

Gassco har fått i oppdrag å forberede konkrete drøftinger med industrien i Grenland og i Trøndelag om rørløsninger for transport av gass.

- Gasscos brede erfaring med å koordinere denne typen prosesser vil være en styrke for fremdriften i prosjektene. Men industrien i Grenland, andre kommersielle aktører og Statnett vil spille viktige roller i arbeidet, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey.

Olje- og energidepartementet tok initiativet til en forprosjektstudie om lønnsomheten ved ulike gassprosjekter i 2003. Resultatene ble lagt frem i en stortingsmelding i august 2004 *. Under behandlingen av meldingen kom det innspill om at lønnsomheten ved gassrør, særlig til Grenland, ville være bedre enn det som kom fram i forprosjektstudien. Dette var særlig knyttet til høyere betalingsvilje hos industrien og muligheter for salg av større gassvolum. På denne bakgrunn er det interessant å undersøke det kommersielle grunnlaget for gassrør til Grenland og inn Trondheimsfjorden nærmere. Dette omfatter blant annet kartlegging av mulige eiere, skipere og markedsgrunnlaget for salg av kapasitet i gassrørledningene.

Gassco har ansvaret for transport av gass fra den norske kontinentalsokkelen til Europa. Gassco har blant annet rollen som arkitekt for transportsystemet, noe som innebærer å vurdere behovet for ny transportkapasitet og ta initiativ til videreutvikling av systemet. I denne sammenheng er det en viktig oppgave å finne interesserte investorer.

Se Stortingsmelding nr 47 (2003-2004) om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv

Se også innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomité