Historisk arkiv

Gassnova åpnet av statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Gassnova skal koordinere statens satsing på utvikling av miljøvennlige, fremtidsrettede og kostnadseffektive gassteknologier. (24.01.05)

Pressemelding

Nr.: 09/05
Dato: 24.01.2005

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09 / 901 97 382

Gassnova åpnet av statsministeren

Statsminister Kjell Magne BodevikGassnova ble i dag offisielt åpnet av statsminister Kjell Magne Bondevik i Porsgrunn rådhus.

Gassnova skal koordinere statens satsing på utvikling av miljøvennlige, fremtidsrettede og kostnadseffektive gassteknologier. Som en del av dette arbeidet skal Gassnova delfinansiere prosjekter med et klart kommersielt potensial. Organets primære finansieringskilde vil være avkastningen fra et statlig fond på 2 milliarder kroner.

Gassnova vil samarbeide nært med Norges forskningsråd, blant annet gjennom et nytt felles gassteknologiprogram. Virksomheten skal ledes av direktør Bjørn-Erik Haugan, og ha kontorer i Porsgrunn.

– Gassnova vil være et hovedvirkemiddel i satsingen på utvikling av gasskraftverk med CO2-håndtering. Gjennom denne etableringen og den økte satsingen på miljøvennlige gasskraftteknologier legger vi til rette for at norske miljøer fortsatt kan ligge i langt framme i teknologiutviklingen, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey. – Det er viktig at Gassnova nå gis ansvar og tid til å arbeide fram gode prosjekter sammen med aktørene på området. Jeg er ikke i tvil om at industrien tar denne utfordringen.

Bakgrunn om Gassnova
Gassnova er underlagt Olje- og energidepartementet, og er opprettet for å ivareta den nasjonale satsingen på utvikling av miljøvennlig gasskraftteknologi.

Gassnova vil være et kompetansesentrum og en pådriver i dette arbeidet, og skal forvalte statlige tilskuddsmidler til utprøving og demonstrasjon av teknologi for håndtering av klimagassutslipp fra kraftproduksjon. Gassnovas primære finansieringskilde vil være avkastningen fra Gassteknologifondet på 2 milliarder kroner.

Gassnova vil samarbeide nært med Norges forskningsråd, blant annet gjennom et nytt felles gassteknologiprogram som er under oppretting.

Bjørn Erik Haugan er ansatt som direktør for Gassnova. Haugan kommer fra en stilling som direktør i GE Energy Norway, og har også bakgrunn som konsernansvarlig for miljøteknologi i Kværner.

Gassnova etablerer i disse dager kontor i Porsgrunn.