Historisk arkiv

Widvey: -Økt utvinningsgrad høyt på min agenda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Den gjennomsnittlige utvinningsgraden på norsk kontinentalsokkel er 46 prosent. Målet i dag er 50 prosent, og statsråd Widvey har bedt Oljedirektoratet vurdere om denne målsettingen kan økes ytterligere. (26.04.05)

Pressemelding

Nr.: 54/05
Dato: 26.04.05

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 901 97 382

Widvey: -Økt utvinningsgrad høyt på min agenda

-Jeg er opptatt av optimal ressursutnyttelse på norsk sokkel. Økt utvinningsgrad er høyt på min agenda, og jeg ser positivt på lønnsomme prosjekter som kan bidra til bedre ressursutnyttelse fra sokkelen, sa olje- og energiminister Thorhild Widvey på et pressemøte tirsdag i forbindelse med seminaret Fangst og lagring av CO 2Hvor er vi i dag?

Den gjennomsnittlige utvinningsgraden på norsk kontinentalsokkel er 46 prosent. Målet i dag er 50 prosent, og statsråd Widvey har bedt Oljedirektoratet vurdere om denne målsettingen kan økes ytterligere.

Den senere tids utvikling i oljemarkedet har ført til at flere selskaper har oppjustert sine langsiktige oljeprisforutsetninger. Dette kan føre til at flere prosjekter for økt oljeutvinning blir vurdert som lønnsomme.

CO 2-injeksjon er ett av flere alternativer for å øke utvinningen, men hvorvidt dette er en riktig investeringsbeslutning for selskapene vil avhenge både av lønnsomheten til alternative metoder og hvorvidt forhold på de aktuelle feltene gjør CO 2-injeksjon mulig.

Under seminaret presenterte oljedirektør Gunnar Berge en rapport fra Oljedirektoratet om muligheter og utfordringer ved CO 2-injeksjon for økt utvinning på norsk sokkel.

-Oljedirektoratet har laget denne rapporten og fått innspill fra en rekke oljeselskaper underveis. Vi vil nå gå nøye gjennom analysene og konklusjonene i rapporten. Rapporten vil være et viktig faglig fundament for Regjeringens videre arbeid med disse spørsmålene, sa olje- og energiminister Widvey.

Regjeringen kommer til å legge frem resultatene fra studien i revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen vil på et senere tidspunkt legge frem sine vurderinger og oppfølging knyttet til CO 2 for økt oljeutvinning også i statsbudsjettet for 2006.

Regjeringen har bidratt med betydelig støtte til forskning og utvikling innenfor teknologier for CO 2-håndtering. Regjeringen opprettet i år Gassnova for å koordinere statens satsing på utvikling av miljøvennlige, fremtidsrettede og kostnadseffektive gassteknologier. Gassnova vil kunne bruke avkastningen fra gassteknologifondet til sin virksomhet. Bare i år vil dette beløpe seg til om lag 96 millioner kroner.

-Internasjonalt samarbeid mellom myndigheter, industri og forskningsmiljøer er avgjørende for å utvikle kostnadseffektive teknologier for CO 2-håndtering, og jeg håper at dette seminaret har bidratt til å bringe samarbeidet ett skritt videre, sa Thorhild Widvey.

Mer informasjon om dagens CO2-seminar og ODs rapport