Historisk arkiv

Åpning av nytt oljevernsenter på Mongstad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tale av statsråd Einar Steensnæs ved åpning av nytt oljevernsenter på Mongstad 5. juni 2002

Åpning av nytt oljevernsenter på Mongstad

Kjære forsamling,
Jeg vil først takke for at jeg har blitt invitert til å åpne den nye oljevernhallen her på Mongstad.

Mongstad-anlegget er en viktig del av norsk oljeindustri. Råoljeterminalen på Mongstad ligger svært strategisk til med relativt kort avstand til de store oljefeltene i Nordsjøen, som står for den vesentlige andelen av norsk oljeproduksjon. Mongstad er Norges største havn målt i tonnasje, og Europas nest største oljehavn etter Rotterdam målt i volum. Årlig har Mongstad i overkant av 2000 skipsanløp, og er den sjuende største oljehavnen i verden.

Med et så stort anlegg er det avgjørende å ha et omfattende apparat for å ivareta sikkerheten rundt skipstrafikken til og fra Mongstad. Det viktigste er selvsagt å forebygge ulykker.

De aller fleste alvorlige oljesøl i Norge har skjedd i forbindelse med skipshavarier nær kysten. Norge har unngått store forurensningskatastrofer fra skipstrafikk, men andre steder i verden har det skjedd ulykker med svært store miljøkonsekvenser. Havariene av "Green Ålesund" ved Haugesund og "John R" nord for Tromsø i fjor vinter viste imidlertid at risikoen for skipsulykker er stor også langs norskekysten. Sannsynligheten for akuttutslipp i forbindelse med oljevirksomheten er i dag meget lav. Store, akutte utslipp fra petroleumsvirksomheten har ikke forekommet siden Bravo-ulykken i 1977.

Vi har i de senere årene sett en nedgang i de akutte utslippene av olje både fra skipsfart og petroleumsvirksomheten. Dette er en trend vi ønsker å føre videre. Jeg er overbevist om at strenge krav til sikkerhet og bedre kontroll både fra myndigheter og industri er en viktig årsak til denne nedgangen. For å forebygge akutte utslipp og stå rustet til å håndtere eventuelle akutte utslipp og ulykker med store miljøkonsekvenser, ser jeg det som svært viktig at et høyt sikkerhets- og beredskapsnivå blir opprettholdt også i fremtiden. Den nye oljevernhallen her på Mongstad er et viktig bidrag i denne sammenhengen.

Mongstad har gjennom mange år bygd opp et omfattende oljevern med moderne utstyr og godt trent personell. Forebygging av uhell er første prioritet, men skulle likevel uhell oppstå, er jeg trygg på at beredskapen er høy og at tiltakene iverksettes raskt og effektivt. Ny teknologi kan i mange tilfelle bidra til å skjerpe sikkerheten ytterligere og styrke beredskapen ved uhell. Jeg vil spesielt nevne den nye OP-skimmeren som blant annet finnes her på Mongstad. Dette nyutviklede "fartøyet" for oppsamling av olje og fremmedelementer fra sjø og strandsone fikk sin ilddåp da "Green Ålesund" havarerte. Uten denne skimmeren ville trolig omfanget av oljesøl fra havaristen og kostnadene i form av skade på naturmiljøet vært større.

Den nye oljevernhallen som jeg nå har gleden av å åpne, er strategisk plassert ved den ytterste av de to taubåtkaiene i havna. Tidligere var oljevernutsyret på Mongstad spredd i ulike depot på anlegget. Med åpningen av den nye oljevernhallen er utstyret nå samlet, oppgradert og komplettert – og lett tilgjengelig. Her finnes det meste av utstyr som kan tenkes å være bruk for i en beredskapssituasjon. Hallen vil også være godt egnet, og nok bli mye brukt som trenings- og øvingssenter for tenkte beredskapssituasjoner. Med ønske om at utstyret skal bli brukt minst mulig i ekte beredskapssituasjoner, vil jeg gratulere Statoil Mongstad med den nye oljevernhallen.