Historisk arkiv

Avslutning av Ferskvannets år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Tale av Olje- og energiminister Einar Steensnæs på avlutningen av ferskvannets år, 18. november 2003 på Sagstua.

Einar Steensnæs måler vannføringen ved Gryta i MaridalenAvslutning av Ferskvannets år

Det at FN bestemte at 2003 skal være ”Ferskvannets år” var veldig viktig for å fortelle hele verden at vi må ta godt vare på ferskvannet vårt. Mange land i verden har for lite rent vann. Hvis ikke det vannet vi bruker hver dag er rent nok, kan det føre til at mange får dødelige sykdommer eller dårlig helse. I Norge er vi heldige som har mye rent vann, men i store deler av verden er det å få nok rent vann et nesten et spørsmål om liv eller død. Gjennom vanneksperimentet vårt har dere fått se hvor mye vann vi har å bruke i forhold til andre land.

FNs ferskvannsår nærmer seg slutten, og det har vært mange arrangementer over hele landet. Gjennom hele Ferskvannsåret 2003 har Olje- og energidepartementet og NVE jobbet for å fortelle om hvor viktig det er å forvalte vannressursene på en best mulig måte. Dette er viktig for hele for samfunnet og ikke minst for framtiden.

Spesielt hyggelig synes jeg det er at så mange barn er sammen med meg her i dag, og at dere viser meg hvor mye dere har lært på skolen om vann. Det er dere som er framtiden i Norge, og om noen år er det dere som bestemmer hvordan vi bruker ferskvannet i vårt. Kunnskap om vann er derfor veldig viktig for å treffe gode avgjørelser.

Som vi har sett i dag kan vassdrag brukes som "uteklasserom," hvor dere elever får se hvordan naturens fysikk og biologi henger sammen med hvordan vi mennesker oppfører oss.

Innsjøer og elver har også stor betydning som friluftsområder hvor vi kan oppleve naturen på nært hold. Lokale tiltak som setter fokus på viktigheten av vann i lokalmiljøet er står sentralt for å nå de målene som er satt opp. Oslo Elveforum har gjort en stor innsats i så måte. " Tenke globalt og handle lokalt" er et gammelt visdomsord i denne forbindelse.

Selv om jeg har ansvaret for å forvalte vannressursene i Norge, er vi også opptatt av å hjelpe andre land som har problemer med å få nok drikkevann. FN har bestemt noe som kalles Tusenårsmål innenfor vann. Dette målet går ut på at en skal jobbe for å gi mange hundre millioner mennesker rent drikkevann innen 2015. Dette vil særlig hjelpe mange barn i fattige land som ikke er så heldige som dere som bor i Norge.

Overrekkelsen av sjekk på kr 50 000 til Oslo Elveforum
Frivillig innsats på lokalplanet er helt nødvendig for å nå de målene som settes for en god vannressursforvaltning. På denne måten blir viktig kunnskap spredt i de ulike lokalmiljøer.

På denne bakgrunn er det en stor glede for meg på vegne av NVE og OED å overrekke en gave på kr 50 000 som en påskjønnelse for alt det gode arbeidet Oslo Elveforum har gjort for å rehabilitere og gjøre Oslos vassdrag synlig for et større publikum.