Historisk arkiv

En sikker energiforsyning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

En sikker energiforsyning

Einar Steensnæs, Olje- og energiminister

Regjeringens mål er å sikre kraftforsyningen slik at det er nok energi i markedet til akseptable priser. Vi må bli mindre avhengige av vannkraften og satse på alternative energikilder. Jeg vil trekke fram fem elementer som utgjør Regjeringens strategi for å nå dette målet:

Nye fornybare
Jeg har satt som mål at satsingen på sparing og nye, fornybare energikilder totalt skal frigjøre 10 TWh innen 2010. Som et minimum skal vi innen 2010 produsere 3 TWh vindkraft og øke bruk av vannbåren varme basert på fornybare energikilder med 4 TWh. Bare i år bruker vi om lag 500 millioner kroner på denne satsingen.

På grunn av de spesielt gunstige vindforholdene er det stor interesse for å bygge ut vindkraft i Norge. Selv om det fortsatt er en utfordring for utbyggerne å holde kostnadene på et nivå som sikrer lønnsomhet i investeringene, er det stor optimisme i vindkraftbransjen her i landet.

Jeg arbeider også for å fremskynde utviklingen av et pliktig internasjonalt marked for grønne sertifikater for å stimulere miljøvennlig energiproduksjon. Jeg er allerede i gang med avklare forutsetningene for å etablere et slikt marked i samarbeid med Sverige.

Energisparing
Regjeringen legger betydelig vekt på energisparende tiltak og det gis betydelig støtte til mange slike prosjekter. Når det gjelder et evt. toprissystem på strøm så har det vist seg vanskelig å finne et system for dette som ikke har hatt urimelige fordelingsvirkninger. Dette vil imidlertid bli utredet videre.

Modernisering og opprusting av vannkraft
Det er viktig å legge til rette for å modernisere og oppruste vannkraftanleggene våre. Både opprustning og utvidelse av eksisterende vannkraftanlegg og utbygging av småkraftverk vil kunne gjennomføres med begrensede miljøkonsekvenser.

Økt bruk av gass
Vi må utnytte naturgassressursene våre på en fornuftig måte. Jeg har lagt frem en langsiktig strategi for fornuftig bruk av naturgass som kan gi viktige bidrag til en mer fleksibel energiforsyning. Dette gjelder både direkte bruk av gass og gasskraftverk med CO2-håndtering.

Jeg vil også utrede alternative løsninger for hvordan naturgass kan føres fram til aktuelle innenlandske sluttbrukere, ulike finansieringsformer med statlig deltakelse og etablering av et innovasjonsselskap i Grenland.

Overføringsforbindelser
Videre må vi ha overføringsforbindelser som gjør det mulig å utnytte ressursene i det nordeuropeiske kraftmarkedet mest mulig effektivt. Statnett har søkt om konsesjon for en ny kraftkabel til England. Kabelen kan bidra til å dempe prissvingningene ved store variasjoner i nedbøren. Det er imidlertid flere spørsmål som må avklares før saken er ferdigbehandlet og prosjektet kan realiseres.

Innføring av et kraftmarked har gitt både forbrukere og hele det norske samfunnet klare fordeler gjennom bedre utnyttelse av ressursene og muligheter for å skifte kraftleverandør. Muligheten for å utveksle kraft i et nordisk marked er spesielt viktig for Norge fordi vi har en energiforsyning som er sårbar for svikt i nedbøren.

På bakgrunn av de erfaringer vi har gjort oss denne vinteren, vil jeg imidlertid gå gjennom lovverket for å vurdere behovet for justeringer som kan styrke forsyningssikkerheten.

Jeg mener nasjonalt eierskap i kraftsektoren er viktig og ønsker å sikre at vi fortsatt skal ha en stor andel nasjonalt eierskap i fremtiden. Historien har imidlertid også vist oss at utenlandsk kapital kan bidra til positivt til å utvikle industri i Norge.

Regjeringens satsingsområder viser at vi vil innfri fremtidens krav til en sikker og miljøvennlig energiforsyning. Jeg vil også understreke at det er de langsiktige tiltakene på flere områder som til sammen vil gjøre oss bedre rustet til å håndtere år med svikt i vannkraftproduksjonen.