Historisk arkiv

Hjelp til høye strømregninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Hjelp til høye strømregninger

Av olje- og energiminister Einar Steensnæs

En tørr høst og tidlig vinter har ført til en svært anstrengt kraftsituasjonen med ekstraordinært høye priser og store prisvariasjoner gjennom vinteren. Dette har ført til en vanskelig situasjon for mange husholdninger. Mange minstepensjonister og andre med lave inntekter har fått store problemer med strømregningen.

Regjeringen varslet tidlig at alle som har liten betalingsevne og derfor ikke er i stand til å betale de høye strømregningene, skal få hjelp. Regjeringen har satt i verk flere tiltak for å følge opp dette. Beklageligvis har mange trodd at løftene om hjelp omfattet flere enn dem med lavest inntekt. I ettertid ser vi nok at omfanget og målrettingen av hjelpen burde ha vært presisert bedre i de debattprogrammene der dette ble tema.

Regjeringen har nå iverksatt følgende tiltak:

  • Olje- og energiministeren har bedt kraftselskapene sørge for å ha fornuftige faktureringsrutiner, spesielt i lys av prisvariasjonene på spotmarkedet den siste tiden. Kraftselskapene bør kunne tilby sine strømkunder en fornuftig oppdeling av strømregningen og fleksible løsninger for kunder som får problemer med betalingen. Svært mange kunder som har hatt problemer med å betale regningen innen fristen, har fått hjelp gjennom slike løsninger.
  • Regjeringen har foreslått å øke bostøtten. Stortinget har med støtte fra regjeringspartiene økt dette ytterligere slik at det nå blir utbetalt et engangsbeløp på 2 500 kr til alle som mottar denne støtten. Dette vil gjelde om lag 100 000 husholdninger, og omfatter alle gruppene i bostøttesystemet. Stortinget har også vedtatt å heve inntektsgrensen slik at flere vil ha rett til bostøtte.
  • Barne- og familiedepartementet har presisert overfor namsmennene at personer under gjeldsordning som får store ekstrakostnader pga. de økte strømkostnadene, kan få fastsatt økte livsoppholdssatser.
  • Norges vassdrags- og energidirektorat har gått ut med en bredt anlagt informasjons- og rådgivningskampanje for å hjelpe publikum med fornuftige energisparetiltak.

Jeg ser også at det ofte blir referert til at jeg skal ha bedt alle som får problemer med strømregningen om å oppsøke sosialkontoret. Dette har jeg selvfølgelig verken sagt eller ment. Vi har derimot vist til en rekke tiltak som blir iverksatt for å hjelpe strømkunder med lav inntekt. De aller fleste som ikke makter å betale innen fristen har fått hjelp gjennom disse tiltakene.

Når alle andre muligheter er utprøvd, vil sosialkontoret alltid være et sikkerhetsnett for dem som ikke fanges opp av de konkrete tiltakene men som likevel trenger hjelp for å klare utgiftene til livsopphold.

Slik hjelp gis etter individuell vurdering. Sosialministeren og kommunalministeren har sendt ut et skriv til alle kommuner der sosialkontorene bes om å utvise nødvendig skjønn og gjøre rimelighetsbetraktninger for de som kommer i en akutt situasjon på grunn av de ekstraordinært høye strømregningene. I motsetning til hva som er blitt hevdet i flere medier, slås det her fast at barns sparepenger og konfirmasjonsgaver ikke skal brukes til å betale strømregningen før man får hjelp.

Regjeringen har lovet å legge frem en vurdering av hvordan kommunenes økonomi påvirkes av de økte strømprisene. Dette inkluderer også økte kostnader til sosialhjelp. Dette skjer i forbindelse med behandlingen av Revidert Nasjonalbudsjett til våren.

Olje- og energidepartementet foretar nå en kritisk gjennomgang av energiloven for å sikre at kraftmarkedet fungerer tilfredsstillende også i tørrår. Både private husholdninger, næringsliv og offentlig forvaltning er avhengig av sikker forsyning av kraft til akseptable priser. Dette er derfor en prioritert oppgave for Olje- og energidepartementet.